четвер, 12 листопада 2020 07:55

Жорсткий карантин неминучий

Автор: gettyimages.com
  Медпрацівниця досліджує тести на коронавірус у бактеріологічній лабораторії Львівського обласного центру 9 листопада. ­Щодоби в Україні беруть понад 40 тисяч аналізів на виявлення інфекції
Медпрацівниця досліджує тести на коронавірус у бактеріологічній лабораторії Львівського обласного центру 9 листопада. ­Щодоби в Україні беруть понад 40 тисяч аналізів на виявлення інфекції

Міністерство охорони здоров'я скасувало всі планові операції, аби збільшити в лікарнях кількість ліжок для інфікованих на коронавірус. Нині зайняті 28 тис. із відведених 52 тис.

— Проводитимемо лише термінові втручання, — каже головний санітарний лікар України 40-річний Віктор Ляшко. — Країна переходить до другого етапу реагування на поширення вірусу. Збільшуватимемо кількість місць у медзакладах.

На 11 листопада в Україні інфекцію підтвердили у 10 611 людей за добу. Вилікувалися 6802 особи, померли — 191. Найбільше хворих у столиці, Київській та Одеській областях.

Кабінет міністрів запроваджує в країні карантин вихідного дня. По суботах і неділях не буде масових заходів, закриватимуть торговельно-розважальні центри, театри, спортзали, басейни, кінотеатри. Бари, кафе та ресторани працюватимуть на виніс.

— Відкриті будуть продуктові магазини, аптеки, транспорт, заправки. Це має зменшити до мінімуму кількість контактів між людьми, зіб'є хвилю поширення коронавірусу, — говорить міністр охорони здоров'я Максим Степанов, 45 років.

"Уряд готовий підтримати підприємців під час карантину вихідного дня, — пише прем'єр-міністр 45-річний Денис Шмигаль 10 листопада у фейсбуку. — Розширимо програми з часткової компенсації зарплат робітникам. Завдяки їй навесні-влітку зберегли понад 450 тисяч робочих місць. Будуть виплати на дітей із родин підприємців. Опрацьовуємо механізм реалізації форс-мажорних обставин".

— Із точки зору економіки, карантин вихідного дня — все одно, що носити маску, відкриваючи ніс. Формально є, але не захищає, — говорить викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар, 54 роки. — Люди братимуть вихідні серед тижня, аби ходити в торговельні центри. І далі інфікуватимуться.

— Будь-який варіант адаптивного карантину вже не спрацює. Поширення коронавірусу вийшло з-під контролю, — розповідає заступник міністра охорони здоров'я у 2016–2019 роках 36-річний Павло Ковтонюк. — Потрібно було з понеділка запроваджувати жорсткі обмеження для країни. Закривати спортзали, гуртожитки, ресторани. Але компенсувати підприємцям економічні втрати. Натомість школи, транспорт, готелі та більшість бізнесу — хай би працювали. За місяць, якщо зменшиться швидкість поширення, могли би перейти до легшого варіанта. Так робила Німеччина. Їхній результат став найкращим прикладом протидії осінній хвилі заражень у Європі.

Економічні втрати від зволікання будуть більші, ніж від обмежень. Жорсткий карантин неминучий.

В Україні розгортатимуть мобільні госпіталі. У Львові для цього розглядають стадіон "Арена Львів", говорить директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Орест Чемерис. У Києві МОЗ готує Палац спорту.

Якщо буде 20 тис. нових інфікованих щодня — медики обиратимуть, кого рятувати.

— Варто перевести початок робочого дня на різні години. Збільшити кількість автобусів і маршруток, — каже Тарас Жиравецький, 40 років, головний лікар клініки "Біо-курс". — Українці не можуть закритися по домах, бо не матимуть їжі.

— Слід жорстко контролювати протиепідеміологічні заходи. Патрульні мають зупиняти транспорт і перевіряти, чи люди в масках. Порушників штрафувати, — говорить столичний пульмонолог 40-річний Євген Симонець. — Варто показувати соціальні ролики, а не тільки звітувати сухою статистикою. Так до українців було би легше достукатися. Користь від карантину на вихідних буде, але не суттєва. Виходом є тільки жорсткі обмеження.

Зараз ви читаєте новину «Жорсткий карантин неминучий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути