четвер, 27 грудня 2007 07:04

Знайшли вкрадену картину Рєпіна

Автор: фото надане прес-службою Тернопільського УМВС
  Слідчий Тернопільського міськвідділу міліції Ірина Пеняга з експертом оглядають етюд Іллі Рєпіна
Слідчий Тернопільського міськвідділу міліції Ірина Пеняга з експертом оглядають етюд Іллі Рєпіна

Тернопільські правоохоронці минулого понеділка затримали в Києві 40-річного Василя Левчука. Його підозрюють у крадіжці "Українського пейзажу" російського художника Іллі Рєпіна. Полотно 29х42 см знайшли в його квартирі під час обшуку.

За оцінкою директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького, 81 рік, етюд коштує $1–2 млн:

— Бо це Рєпін! Останнім часом закордонні колекціонери все більше цікавляться творчістю російських художників.

Маленьке полотно вкрали 5 квітня цього року з художнього музею Тернополя.  Затриманий із напарником приїхали до міста на "мазді". Машину припаркували неподалік музею й пішли набережною до озера. Незабаром повернулися. На записах відеокамери сусіднього магазину видно високого та середнього зросту чоловіків, які піднімалися сходами за півгодини до крадіжки.

Наглядачка музею також згадала двох молодиків. Спочатку вони походили біля неї в залі сучасного мистецтва, а тоді пішли в кімнату з полотнами художників ХVІІІ–ХІХ ст. Жінка їх запам"ятала, бо розмовляли вони не чистою російською.

Подивитися експозицію того ж дня прийшли школярі, й наглядачка стежила за ними.

Раптом директорові музею Ігорю Дуді стало погано. Співробітники надали йому першу медичну допомогу, викликали "швидку".

— Скориставшись метушнею, злочинець перерізав прив"язані до полотна мотузки, а його високий напарник швидко сховав етюд під довгий темний плащ. Вони відразу пішли до виходу та виїхали з міста, — розповідає головний міліціонер Тернопільщини 52-річний Віталій Максимов. — Незрозуміло, чому цінне полотно висіло внизу в кутку, а не на видноті, і наглядачка його не бачила.

Сигналізація не спрацювала, бо в січні цього року її відключили через борги. Нині її знову під"єднали до цінних картин.

Грабіжники спробували продати картину київським антикварам і колекціонерам. Просили до 1 млн грн. Та хтось із них засумнівався у справжності Рєпіна і "здав" продавців.

Міліція також запідозрила, що до крадіжки міг бути причетним директор музею. Сім років тому звідти ж невідомий викрав етюд художника Івана Шишкіна аукціонною вартістю $500 тис. Тоді Ігор Микитович навіть не одразу повідомив у міліцію про крадіжку. Згодом пояснював: полотно є копією етюду Шишкіна, тому недороге. Хоча за документами обидві роботи є справжніми.

Киянин Василь Левчук був двічі судимий за крадіжки державного майна. За ґратами провів 10 років. У вівторок міліція планувала провести слідчий експеримент, але затриманий відмовився свідчити.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли вкрадену картину Рєпіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути