вівторок, 12 листопада 2019 05:20

Знайшли останки 78 людей

Останки 78 людей знайшли працівники пошуково-ексгумаційного центру "Доля" у місті Дрогобич на Львівщині. Усі загиблі були розстріляні радянськими каральними органами або вбиті у боях із ними.

Дев'ять тіл жіночі. Решта скелетів чоловічі. Люди були розстріляні у віці 20–60 років. Кістки знайшли в саду колишньої тюрми. Були закопані у 24 ямах на глибині 2 метрів.

— Частина вбитих були членами українського підпілля — ОУН та УПА. Знайшли в ямах супровідні матеріали про це, — каже керівник центру "Доля" Святослав Шеремета, 46 років. — Стріляли переважно у потилиці. В одному випадку ще й добивали кастетом. Припускаємо, що люди гинули у боях і їх тіла забирали у тюрму для впізнання. Або ж поранених воїнів УПА катували та убивали. Загиблі були місцевими.

Усі вбиті після 1944 року. Закопували їх у саду із 1944 до 1952 року. Тоді проходили спецоперації СРСР зі знищення українського підпілля.

— Знайшли також ґудзики, чоботи, радянські застібки від ременів, залишки форми, кулі, — додає Шеремета. — Пошуки тут почали минулого року. Про те, що у сад ночами звозили тіла, розповідали старожили. Кістки скерують на хімічну експертизу. Весь сад поки не обстежили, бо на частині території прокладені електромережі.

Поліція району задокументувала докази злочину комуністичного режиму.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли останки 78 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути