четвер, 01 жовтня 2020 00:40

Знайшли місто часів Київської Русі

У селищі Городниця Новоград-Волинського району Житомирської області археологи виявили невідоме раніше місто часів Київської Русі.

— Воно розташоване над річкою Случ, — говорить науковець Інституту історії Національної академії наук України 36-річний Олександр Алфьоров. — Місто мало дві лінії оборонних валів. Додатково створені ескарпи — спеціально підготовлені захисні круті схили. Є невеликі фрагменти обпеченої глини, з притаманною формою для плінфи — цегли ­княжого часу. Це — град зі складною фортифікацією та, очевидно, залишками цегляної будови. Знайшли і фрагмент кераміки. Судячи з ознак — ІХ століття.

Поки що археологи зафіксували лише центральну частину давнього поселення площею 40 на 50 м. Саме місто значно більше, кажуть.

У серпні цьогоріч за 1,5 км від виявленого міста житель Городниці знайшов 32 срібні монети часів Київської Русі. 27 були в обігу за великого князя Володимира Святославовича, який правив у Києві з 979-го до 1015 року. П'ять належать до часів, коли престол очолював його син Святополк — із ­1015-го до 1019 рік.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли місто часів Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути