пʼятниця, 01 лютого 2019 00:00

Знайшли гаманець із 500-річними монетами

Гаманець із 10 зліпленими докупи монетами 1447–1589 років ­знайшли на території старої ­частини Кам'янець-­Подільського Хмельницької області. Розкоп­ки проводили завідувач сектора "Музей старожитностей" Петро Болтанюк і провідний науковий співробітник Ігор Старенький.

Гаманець лежав на глибині 1,8 м від сучасного рівня міста. Це період забудови золотоординсько-литовського часу. Найдавніша монета — гданський солід Казимира IV Ягеллончика — короля Польщі у 1447–1492 роках. Важить 1,33 г, потерта. На аверсі — герб Королівства Польського — орел. Найпізніша монета — 1592 року Сигізмунда ІІІ Вази — короля Шведської імперії в 1592–1599 роках.

— На тому місці розкопки житла ХІІІ-ХV століття проводили у вересні-жовтні минулого року, — розповідає 47-річний Петро Болтанюк. — Будинок горів. Можливо, власники забули про монети, коли втікали. Сам гаманець зотлів від часу. Але гроші лежали кучею, лише злиплися. Хто тут жив і був власником дому — важко сказати. Бо перший опис міста датується XVII століттям. Знахідка вказує на важливі економічні зв'язки Кам'янця з іншими містами і країнами.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли гаманець із 500-річними монетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути