четвер, 14 жовтня 2010 05:12

Знайдених на смітнику ведмедиків продають по 400 гривень

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Координатор виставки Ольга Хохлова показує ведмедика Голохвастова
Координатор виставки Ольга Хохлова показує ведмедика Голохвастова

У столичному магазині "Київський ведмедик" виставили 100 саморобних ведмедиків. Подивитися на них приходять кияни з дітьми.

— Найбільший ведмедик на виставці розмірами перевищує грудне немовля, — каже координатор 24-річна Ольга Хохлова. Вона тримає іграшкового ведмедика у платтячку й капелюшку. На сукні напис — "Софія, Міс Київ".

— Іграшка навіть важить як дитя. Усередині має металевий гранулят, —  хвалиться майстриня Оксана Скляренко,  35 років. —  Обшила його шкірою і хутром. Спочатку думала вставити замість очей ґудзики, але потім сама розписала очі, щоб блищали. Платтячко атласне, з прикрасами від Сваровські. Матеріали недешеві, тому за роботу просимо чотири тисячі гривень.

Біла болонка Арчі обнюхує "Ведмедика в каштані" за 300 грн. Поруч — ведмедик із коробкою від "Київського" торта на вусі. На ньому цінник — 180 грн.

— Виготовляти іграшки методом сухого валяння шерсті я навчилася торік по інтернету, — каже киянка 26-річна Олена Кочетова. Вона привезла на виставку п'ять авторських робіт. — За кілька місяців до конкурсу пошила ведмежат Проню Прокопівну, Голохвастова і "динамівця". Купую спеціальну вовну і пресую її голкою із зубцями на кінці. Шерстинки заплутуються, форма твердне. Потім роблю заглиблення для ротика й очей. Вовна — як глина. З нею працювати легко. Такий ведмедик коштує 400 гривень.

 На виставці виявився ще один ведмедик Голохвастов - з дорогого плюшу. Перед іграшкою — фото в рамці з фільму "За двома зайцями".

— Голохвастова виготовили з фотографічною точністю. - каже Ольга Хохлова. - Ведмедик у картатому піджачку, сірих штанях, червоній безрукавці, з кишеньковим годинником. З-під циліндра вибивається кучер. На актора Олега Борисова дуже схожий, тільки мордочка ведмежа.  Цей значно дорожчий - 2 тис. грн.

Відвідувачі найбільше сміються з Кия, Щека, Хорива і сестри їхньої Либеді. Вони ганчір'яні та клишоногі, але в накидках, із відповідними зачісками. Четверо ведмедиків стоять у човні з картону й тримають картонні списи. Либідь сперлася на ніс човна, а лапа Хорива звисає за борт.

На одній із полиць виставили іграшки, яким по 50 років. Їх продають по 400 грн.

— Ретро-ведмедика з темно-коричневого плюшу й горбиком на холці знайшли на троєщинському смітнику. Він був брудний. Відреставрували його: попрали, попилососили, очі поміняли, пошили жовтий комбінезон. Це дуже старий радянський ведмедик. У нього шарнірне кріплення. Таких зараз мало де побачиш.

Найкраще розкуповують етно-ведмедиків із серії "Сьогодні в клюбі будуть танці". На виставці їх кілька десятків: "Полтавський хлопець" із вареником, "Поліна-україночка" у фартушку, "Гуцул" із гарбузом.

— Маємо також ведмедика-інтелігента з Печерська і ведмедикагопніка з Троєщини, — координатор показує іграшкову фігурку в модних спортивних штанях. — На його виготовлення пішов кілограм синтепуху. Недавно в магазин заходила сім'я італійців. Вони приїхали в Київ на весілля сина. Купили в нас кілька варіантів весільних ведмедиків. Галасували на весь магазин, на все тицяли пальцями й питали, чи продається. Приходило й подружжя: він— німець, вона — з Індонезії. Живуть у Києві. Дружина була вагітна. Замовляли для своєї майбутньої дитини рожевого ведмедика. На лапках попросили вишити прапори Німеччини та Індонезії, а на шию прив'язати українську синьо-жовту стрічку.

Виставка іграшок у "Київському ведмедику" триватиме до 18 грудня. Днями там відсвяткують 65-ту річницю цієї іграшки. Першого плюшевого ведмедика на столичному іграшковому заводі ім. Ватутіна виготовили наприкінці вересня 1945-го.

Зараз ви читаєте новину «Знайдених на смітнику ведмедиків продають по 400 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути