пʼятниця, 30 грудня 2011 05:30

"Зміни відбудуться тільки внаслідок масових і мирних протестів"

"Усе більше українців стають соціальними аутсайдерами. Тому єдиний вихід — виходити на вулицю саме із соціальними вимогами", — каже 49-річний Володимир Чемерис, член правління інституту "Республіка".

Якої участі громадськості в політичних процесах можна очікувати  2012-го?

— Моніторинг протестів показує їх кількісне збільшення й відхід від політичних гасел. Це викликано тим, що нині для українців і влада, і опозиція — речі одного порядку. Теперішня опозиція була при владі й так само захищала інтереси великого капіталу. Тому мітинги опозиції збирають, навіть за звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко, набагато менше людей, аніж мітинги соціальних груп — підприємців, афганців, чорнобильців. Саме різні соціальні групи будуть протистояти владі наступного року.

Ці зміни у протестному середовищі можуть перерости у якісні перетворення в державі загалом?

— Зміна уряду чи президента — це не якісні зміни. Це зміна політичних акторів та персон. Цілком реально, що вже весною  побачимо широкий потік соціального протесту.  Уже зараз різні громадські організації ведуть переговори щодо спільних акцій. Збільшився рівень солідарності між ними. Наприклад, студенти 9 грудня встановили намет на підтримку акції чорнобильців. Під час помаранчевої революції суспільний рух очолили політики, використали його у власних інтересах. Одні високопосадовці замінили інших, нічого й не змінилося. 2012-го політики вже не зможуть очолити протестний рух.

Революція може бути наступного року?

— Буде  зміна системи, а не руйнація й хаос. Нова система народжується в надрах попередньої. Уже є вимога, щоб вона зменшила репресивні функції держави, щоб рівень насилля зменшився, а суспільство стало більш залученим у процеси, які відбуваються у державі. Влада має навчитися жити й управляти на іншому рівні. Можна відтягувати свій кінець подачками, як це було з донецькими чорнобильцями. Але не вийде підкупити всіх — завжди залишатиметься частина незадоволених. Та й подачки — це ненадовго. Люди, які їх отримали й заспокоїлися, другого разу вже їх не приймуть.

Зараз ви читаєте новину «"Зміни відбудуться тільки внаслідок масових і мирних протестів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути