вівторок, 22 лютого 2011 11:06

Жителі Донецька погрожують Януковичу самоспаленням

Уранці минулої середи в Донецьку 15 батьків учнів україномовної школи №111 прийшли на сесію Петрівської районної ради з плакатами: "Янукович, ты играешься с огнем", "Якщо ви нас не почуєте, ми себе пiдпалимо, але школу не вiддамо". У тому, що цей заклад хочуть закрити, звинувачують президента.

— Депутати побачили обурення людей і зняли питання про закриття школи з порядку денного, — говорить Лариса Колох, учитель молодших класів. — Ми вважаємо, що за цією ліквідацією стоїть чийсь шкурний інтерес. Чому б не прибрати до рук гарну будівлю і не відкрити там готель?

Майже одночасно під російськомовною школою №2 у центрі Донецька мітингували близько 100 учнів. Підготували лист на ім'я заступника губернатора Бориса Адамова. Звинувачують його та сина в причетності до закриття закладу. Із чуток, Адамови володіють будівельним холдингом, що забудовує центр міста й цікавиться територією школи. Чиновник є випускником закладу.

Губернатор Анатолій Близнюк наказав закрити 26 загальноосвітніх шкіл в області. Пояснив це браком фінансів. Каже, що під ліквідацію потраплять тільки заклади, наповнені на третину. Повний перелік шкіл, що закриють, приховують.

— Школа номер два cподобалася своїм місцем розташування, 111-ту засудили до страти за україномовнiсть, а двомовну 136-ту одночасно — і з хорошим ремонтом, і в жвавому місці, хоча наповненість учнями там майже стовідсоткова, — говорить 68-річна Марія Олiйник, заступник голови донецької "Просвіти". — Пропоную місцевій владі розпочати економію коштів із ліквідації відділів освіти.

Проти закриття школи голодували два дні

В місті Красний Луч Луганської області з 16 по 18 лютого голодували п'ятеро батьків учнів україномовної школи №15. Вимагали скасувати рішення міської ради про закриття закладу, яке ухвалили 28 грудня. Просять відсторонити від посади заступника міського голови із соціальних питань Людмилу Мягкую та місцевого начальника освіти Тетяну Поскрякову. Ініціативна група зібрала 1300 підписів жителів міста на підтримку школи.
— Голодування припинили на два тижні. Якщо влада не піде нам назустріч, знову почнемо, — каже член ініціативної групи Сергій Лук'яненко, 54 роки. Він — колишній мер Красного Луча. В цій школі в п'ятому класі навчається його онук Данило. — До акції на підтримку школи приєдналися гірники. Пообіцяли не виходити з шахт.
Богдана ЄВСЄЄВА

Зараз ви читаєте новину «Жителі Донецька погрожують Януковичу самоспаленням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути