вівторок, 31 жовтня 2017 06:06

Жирафеня Віто щодня з'їдає 90 кілограмів гілки

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Жирафеня Віто стоїть із матір’ю Марі у вольєрі зоопарку ”12 місяців” в селі Демидів біля Києва. Більшість цих тварин у неволі помирають після народження. Упродовж перших двох-трьох тижнів стає зрозуміло, чи житиме жираф
Жирафеня Віто стоїть із матір’ю Марі у вольєрі зоопарку ”12 місяців” в селі Демидів біля Києва. Більшість цих тварин у неволі помирають після народження. Упродовж перших двох-трьох тижнів стає зрозуміло, чи житиме жираф

— Коли наш спеціаліст Сергій сказав, що жирафа Марі вагітна, всі сміялися з нього цілий рік. У тому числі відомі спеціалісти. А тепер він сміється над нами, — розповідає 45-річний Михайло Пінчук, власник зоопарку "12 місяців" у селі Демидів під Києвом.

29 серпня тут народилося дитинча жирафи. Це — другий жираф, народжений в Україні за часи незалежності.

Вольєр для тварини має 10 м заввишки. На стелі намальоване небо у хмарах. Під нею прибудували балкон із сухим гіллям — кількатижневий запас їжі. Дорослий жираф раз у раз дотягується до гілля та пощипує його. Це — батько новонародженого жирафеняти Микола Степанович. Його привезли взимку 2015-го з Німеччини. Пізніше до нього долучилася подруга — жирафа Марі. У Німеччині вони теж мали спільне дитинча. Померло від поліатриту.

— У неволі жирафи народжуються рідко. Більше половини помирають, — каже 31-річний Сергій Бурч, спеціаліст відділу копитних. — Раптом я помітив, як Марі змінюється — опускається живіт, набирається молоко. Та ніхто мені не вірив, що вона при надії.

Вагітність жирафи тривала 15 місяців, пологи — кілька годин. У зоопарку підготувалися, закупили товстих матів, зверху застелили шаром сіна.

— Під час народження жирафеня падає з черева матері. А це — висота 1,5 метра. Тому мама завжди вибирає, де м'якше. Удар не травмує дитинча, а підштовхує його до першого подиху, — каже Михайло Пінчук.

Новина про народження жирафа застала власника зоопарку у відпустці в італійському місті Корлеоне. Вирішив назвати дитинча на честь Віто Корлеоне, головного героя роману Маріо П'юзо й однойменного блокбастера "Хрещений батько". У паспорті поставили ім'я — Віталій Миколайович.

— Віто — вилитий батько, — додає Сергій Бурч. — Забарвленням схожий — має таку ж сніжинку на грудях. Так само тупає ногою, коли щось не подобається.

Сергій із кількома відвіду­вачами заходить у вольєр. Віто поволі відступає у куток, спостерігає за незнайомими людьми. Марі стає між ним і гостями.

— Мати дбає про нього. Раніше малий боявся людей, тікав і ховався за нею. Тепер зрозумів, що люди не є загрозою, стали цікаві йому. Але ще до рук не йде, — Сергій Бурч годує Віто зерном із руки. — Перший місяць їв лише мамине молоко. Якось після прогулянки ліг на сіно, що підстилаємо, почав його жувати. Так зрозуміли, пора підгодовувати. ­Сьогодні за день з'їдає 90 кілограмів гілки, вдосталь сіна, вітамінізований корм із мюслів, люцернового сіна у ­гранулі та солі.

Віто народився зі зростом 160 см, зараз — більш як 2 м. За півтора року зріст перевалить за 4 м. Тоді житиме окремо від батьків.

Зараз ви читаєте новину «Жирафеня Віто щодня з'їдає 90 кілограмів гілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути