вівторок, 18 грудня 2012 00:30

"Жінки плакали. Казали, що кінець світу починається"

50 рейсових автобусів та 580 легковиків витягнули зі снігу в понеділок, 17 грудня. Від суботи вони стояли в 30-кілометровому заторі між райцентрами Буськ та Броди Львівської області на міжнародній трасі Київ — Чоп. Снігові замети сягали 1,5 м. За ці дні в деяких місцях випало півтори місячні норми опадів.

— У суботу біля шостої вечора почався циклон. Це щось страшне — сніг, вітер, дощ, — розповідає в понеділок телефоном 39-річний Анатолій Триндюк, голова Олеської селищної ради Буського району. — Дорогу замело. У селі два трактори. Ними розчищали трасу, люди з лопатами вийшли. Та все марно, через 5 хвилин знову намело. При дорозі в нас працює кафе-бар, людям давали гарячий чай. На ніч усіх запустили у студентський гуртожиток при ліцеї. Їхали багато студентів до Львова. То вони їли ті харчі, що батьки на тиждень дали. Сьогодні місцеві чоловіки на роботу не вийшли — допомагають рятувальникам. Рух уже трохи відновили. Правда, тільки в один бік. Надіємося, до вечора затор розсмокчеться.

На трасі працює 200 одиниць техніки, шість роторних снігоочищувачів і три снігоходи, спалили 60 т пального, кажуть в обласному управлінні МНС.

— У суботу люди спокійно чекали. А в неділю почалася паніка. Жінки плакали. Казали, що кінець світу починається, — говорить 45-річна Надія Пилипів з Ожидова. — Найбільше злякалися іноземці. Там були автобуси з Відня та Праги. Поляки бідкалися, що до ранку не доживуть. Боялися, як солярка закінчиться й автобус не обігріватиметься, то загинуть від холоду. Спочатку всі дзвонили додому. Потім перестали — у мобільниках батареї сідали. З односельчанами хотіли їм теплі шкарпетки та гарячої зупи занести. Не донесли. Злякалися, що й нас снігом замете.

Батьки львів'янина Бориса Пелеха застряли в автобусі в напрямку Львова.

— Дзвонила мама, через дорогу — замет в її зріст. У сусідній машині двері підмело, не відчиняються. Кілька людей обморозили руки, ноги. В деяких бензин скінчився ще вранці. З ближніх сіл люди брали до себе додому діток, гріли їх. Мої батьки залишалися в холодних машинах, — розповідає в неділю Борис.

Пасажирів звільнили в ніч на понеділок.

Автобус академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України в понеділок об 11.00 ще стояв у заторі. Артисти на дві доби застряли за 2 км від Бродів. Вони стоять четверті від початку колони. За ними — кілометри машин.

— Дорогу в напрямку Києва розчистили, а нашу сторону — ні. По тій вже почали рухатися машини. Пальне закінчилося ще вчора. 40 літрів нам дали військові, 20 літрів МНС підвезли. Зараз і ці запаси закінчуються. Машини засипані снігом по дах. Коли чистили дорогу, то відкидали в наш бік. Учора така була завірюха, що метрів за 15 людини не видно. Ми ходили по гарячу воду до заправки, за 600 метрів. Зараз снігу немає, тільки вітер. У нас в автобусі 45 людей. Перепад температур псує музичні інструменти, — каже диригент Володимир Шейко.

Опівдні в жительки села Кути Буського району почалися передчасні перейми. Чоловік викликав "швидку" із селища Олесько, за 4 км від Кутів. Водій "швидкої" за 40 хв. передзвонив, що застряв у заметі. Чоловік породіллі зателефонував у МНС. За 50 хв. вони витягли "швидку" й дотягли до Кутів. Лікар, який міг прийняти пологи, живе за 3 км. По нього теж їздили еменесники. Ще двоє медиків приїхали зі Львова.

— Чоловік був переляканий, — розповідає Віталій Туровцев з обласного управління МНС. — Хотів жінку на санки садовити і везти. Народила двох дівчаток. Недоношені, але почуваються нормально. Наступного дня жінку з дітьми реанімобілем доправили в обласну лікарню.

У селі Денисів Козівського району Тернопільщини 17-річна Іванна у неділю о 5.00 народила дитину вдома. "Швидка" з райцентру застряла за 7 км від села. Народжувати жінці допомагала місцева медсестра Світлана Стрияк, 40 років.

— За 20 років роботи третій раз роди вдома приймаю. Прийшла о 4.15, ця сім'я живе близько від мене. Чоловік із бабцею вдягали жінку, щоб везти в лікарню. Але пологи вже почалися. При свічці прийшлося дитину приймати. Електрику ще в час ночі вибило. Десь о 5.10 Іванка народила здорову дівчинку.

Рятувальники вручну розчищали сніг перед "швидкою". Лікарі приїхали о 8.30.

— У породіллі кровотеча почалася, але лікарка по телефону мене проконсультувала. Крапельницю поставили, вдалося зупинити кров, — продовжує Світлана Ярославівна. — До лікарні теж довго добиралися, в 11.30 приїхали. Але слава Богу всі здорові.

У понеділок на Тернопільщині оголосили надзвичайний стан. На виїздах із міста працівники ДАІ завертали автомобілістів.

— Я вже другі сутки на роботі, — каже Микола Лецкалюк з обласного ДАІ.

Зараз ви читаєте новину «"Жінки плакали. Казали, що кінець світу починається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути