Ексклюзиви
четвер, 19 листопада 2020 00:21

"Жінки не хотіли повертати кисневі концентратори. Боялися, що задишка повернеться"

— Багато хворих задихаються. Врятувати може киснева подушка або концентратор — аналог кисневого балона. Усе можна купити самостійно, — говорить анестезіолог із міста Кривий Ріг на Дніпропетровщині Владислав Антощук, 44 роки.

На початку листопада із 52 тис. ліжок у лікарнях, виділених для хворих на коронавірус, 20 тис. були підключені до кисню. Таку ж кількість місць оснастять ним до кінця місяця, заявило Міністерство охорони здоров'я. Дихати даватимуть важким пацієнтам.

— Киснева подушка — дешевий вихід із ситуації для хворих удома (коштує в аптеках близько 500 грн. Схожа на гумовий мішок із мундштуком для дихання, який треба перекривати клапаном після кожного використання. — ГПУ). Проблема в тому, що її ніде наповняти. Відсутні місця, куди можна звернутися для дозаправки. У лікарнях цього не ­зроблять, бо кисню самим бракує, — каже столичний пульмонолог Євген Симонець, 40 років. — Для домашньої кисневої терапії краще підійдуть концентратори. Вони прості у використанні. Лише фільтри треба поновлювати раз на кілька місяців. Працюють на електриці, коштують від 13 тис. грн. Ціна залежить від кількості кисню, який апарат виробляє з повітря.

Медики радять купувати прилади, що дають 3–5 л кисню за хвилину. Він подається через лицьову маску. Після використання потрібно витрушувати зовнішній фільтр концентратора — там збирається пил чи пух.

— Особливу увагу треба звертати на те, щоб апарат мав функцію зволоження кисню. У чистому вигляді він висушує слизову, яка при коронавірусі й так страждає, — продовжує Симонець. — Люди поширюють вигадки, що концентратор викликає звикання, яке заважає самостійно дихати в майбутньому. Це неправда. Прилад не має протипоказань.

Частина благодійних фондів безкоштовно надають концентратори для тимчасового використання. Їхні контакти слід шукати в інтернеті. Для отримання треба надати довідку від лікаря, що підтверджує хворобу й необхідність кисневої терапії.

— Силою не забирали концентратори назад. Люди повертають їх, бо добре пам'ятають, як самі шукали кисень, — говорить виконавча директорка благодійного фонду "Свої" Ірина Кошкіна, 39 років. — Винятком були кілька жінок, які не хотіли повертати прилади. Боялися, що задишка повернеться.

Організація працює з "Новою поштою", яка безкоштовно доставляє апарати по Україні. У хворих вони залишаються, поки рівень кисню в крові у них не підвищиться до 90. Показник вимірюють пульсоксиметром, який коштує від 500 грн.

Раз у 10 днів члени фонду дзвонять хворим, аби уточнити їхній стан.

— У вересні мали 70 концентраторів. До Нового року хочемо збільшити кількість до 100, — додає Ірина Кошкіна. — Кисень — не панацея, а ресурс для підтримки організму. Недавно до нас приїздило подружжя по концентратор для хворих батьків. Тато помер, а матір завдяки апарату витягли з того світу.

Зараз ви читаєте новину «"Жінки не хотіли повертати кисневі концентратори. Боялися, що задишка повернеться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути