четвер, 30 грудня 2010 04:45

Жінки дають хабарі частіше

 

Практично кожна українська міська сім'я цьогоріч "віддячувала" судді, податківцю, лікарю чи, наприклад, учителю, коментує результати опитування політолог Михайло Басараб, 33 роки:

— Українці разом заплатили 2010 року 1,5 мільярда доларів хабарів — це за найскромнішими підрахунками. Думаю, реальна картина ще трагічніша. Цей показник можна спокійно помножити в рази. Хтось під час опитування не згадав усі факти дачі хабара, хтось не захотів про них говорити, а хтось — побоявся.

Залагодити будь-яку справу без того, щоб "дати на лапу", в сучасній Україні практично неможливо. Або вимагає титанічних зусиль, втрати часу, здоров'я чи навіть життя. Система хабарництва є складовою величезного пласту тіньової економіки, яка тягне нас донизу і не дає розвиватися. Щоб його позбутися, потрібні чотири речі. Перше — щира політична воля вищого керівництва держави. Друге — незалежність суддів, наприклад, шляхом їхнього обрання всенародним голосуванням. Третє — у боротьбі з корупцією не повинно бути "своїх" і "чужих". Четверте — має запрацювати система реальних покарань за хабарництво.

Жінки дають хабарі частіше, свідчать дані опитування. Зате чоловіки — у більших розмірах.

Регіональна специфіка така: Західна Україна лідирує в хабарництві. Але винятково за рахунок дрібних хабарів. Друге місце в антирейтингу за північними областями. У інших регіонах картина незначно краща.

Зараз ви читаєте новину «Жінки дають хабарі частіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути