четвер, 01 квітня 2010 21:26

Зима та літо триватимуть довше

За минуле століття середньорічна температура повітря підвищилася на 0,7°С. До кінця ХХІ ст. науковці прогнозують потепління на 2–5°С.

— Зростання температури лише на 1,5 градуса загрожує вимиранням третині всіх видів, що живуть на Землі. Понад мільярд людей потерпатимуть від дефіциту води й харчів, — каже незалежний дослідник екологічної безпеки Жанна Журавльова, 40 років.

Показником глобального потепління є швидкість танення арктичних льодовиків. За 10 років їх площа зменшилася на 10%, а біля берегів Гренландії — на 20% за 30 років. Танення призводить до підвищення рівня Світового океану.

— Він уже піднявся на 20 сантиметрів. Іще сантиметрів зо 50, і затопить берегову смугу, виникне ерозія ґрунту. Річна вода стане солоніша, а морська — прісніша. Через це вповільняться океанічні течії, зокрема Гольфстрім. Температура в Європі знизиться. Тобто на планеті буде порушення загального кліматичного балансу.

В Україні глобальне потепління може спричинити підвищення рівня води в Чорному морі. У найгіршому разі це може зруйнувати дельти Дніпра, Дунаю і Дністра.

— У гирлі річок солона вода змішається з прісною. Багато риби і рослин не зможе пристосуватися до нових умов. Якщо будуть масштабні посухи, рівень води в Дніпрі знизиться. Виникнуть проблеми із водопостачанням, зменшиться потужність дніпровських ГЕС. Це одна з гіпотез. Найбільша ж небезпека для річки — забруднення стічними водами.

Зміна клімату вплине на тривалість сезонів.

— Раніше осінь та весна були тривалішими. Зараз довшають зима й літо. Тобто помірний континентальний клімат стає сухішим або різкіше континентальним. Аграріям потрібно пристосовуватися до нових кліматичних умов. Оптимальні періоди посіву озимих змістилися з кінця серпня на середину вересня.

Прискорилися цвітіння рослин, овуляція у ссавців, міграція птахів.

— Ми вивчали поведінку 726 видів риб, птахів, ссавців, комах, земноводних, планктону та рослин по всій країні, — розповідає Стівен Такерей із Центру екології та гідрології Великої Британії. — І порівняли дані з 1976-го по 2005 рік. Виявили, що 80 відсотків біологічних подій починаються на 11 днів раніше, ніж у 1970-х. Темп прискорюється з кожним десятиріччям.

Зараз ви читаєте новину «Зима та літо триватимуть довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути