понеділок, 29 квітня 2013 07:00

"Жигулівське Запорізького Розливу": історія знаменитого пива

Автор: ФОТО НАДАНЕ ЗАПОРІЗЬКИМ ПИВЗАВОДОМ №2
  Наталія Білоусова: ”Ми зробили все, щоб дотриматися параметрів цього пива, викладених у ГОСТі 1978 року, — вмісту спирту, густини, температури, показників бродіння”
Наталія Білоусова: ”Ми зробили все, щоб дотриматися параметрів цього пива, викладених у ГОСТі 1978 року, — вмісту спирту, густини, температури, показників бродіння”

Нещодавно Запорізький пивзавод презентував новинку — "Жигулівське Запорізького Розливу". Насправді цей сорт добре знайомий старожилам східного регіону. За часів СРСР "Жигулівське" під маркою ЗПЗ-2 (так маркували продукцію Запорізького пивоварного заводу №2, на базі якого працює сучасний Запорізький пивзавод) було, мабуть, найпопулярнішим сортом цього напою в регіоні.

Головний пивовар Запорізького пивзаводу ПАТ "Карлсберг Україна" Наталія Білоусова курирувала випуск легендарного "Жигулівського" ще 30 років тому.

Правда, що за радянських часів Запорізький завод №2 був одним із найсучасніших пивоварних підприємств у регіоні?

— Тоді в Україні були тільки старі заводи, зведені ще на початку століття за старими технологіями. А наш пивзавод №2 став одним із перших в УРСР підприємств, збудованих за новітнім чеським проектом, з модернізованим виробництвом і рекордною для того часу потужністю. Недарма чехів вважали і вважають одними з найкращих пивоварів світу.

"Жигулівське" пивзаводу №2 було серед найпопулярніших сортів пива за СРСР. Чому?

— Люди вибирають те, що їм подобається. А наше пиво полюбляли передусім за легкий смак. Завдяки ідеальному поєднанню густини та міцності його вживали із задоволенням. До речі, в ті роки "Жигулівське" пиво становило приблизно 4/5 обсягу виробництва нашого заводу.

Які спогади викликає у вас "Жигулівське" радянського періоду?

— По-перше, це ностальгія за молодістю й, напевно, трохи за тим часом. Адже тоді все було інакше. Робочий процес теж відрізнявся: усе робили вручну, величезне значення мав людський фактор. Проте наше пиво, хоч би скільки ми його варили, завжди було в дефіциті: "Жигулівське" розбирали за день.

Відчуваєте гордість за причетність до продукту з такою історією?

— Звичайно! 1983-го я, тоді ще як звичайний варник, починала працювати з цим сортом — писала варіння, вручну фільтрувала напій. Тепер відчуваю гордість і водночас відповідальність, адже "Жигулівське", можна сказати, моє дітище.

Рецептура і технологія варіння сьогоднішнього "Жигулівського Запорізького Розливу" чимось відрізняються від процесів виробництва тих часів?

— Ми зберегли процес виробництва незмінним. Сьогодні виробляємо "Жигулівське Запорізького Розливу" з найкращих сортів солоду і хмелю. Як і 30 років тому, забезпечуємо особливі умови бродіння, щоби пиво встигло "дозріти". Здебільшого воно сьогодні "дозріває" близько 14 днів, а наше "Жигулівське Запорізького Розливу" — за 21, як за СРСР. Спеціально готуємо його на встановленій іще 1974 року чехами мідній варниці, тому колір, смак і аромат цього пива нагадує "Жигулівське" радянських часів. Крім того, ми зробили все, щоб дотриматися параметрів цього пива, викладених у ГОСТі 1978 року, — вмісту спирту, густини, температури, показників бродіння.

Скільки тривала підготовка до випуску "Жигулівського Запорізького Розливу"?

— Почали роботу кілька років тому: шукали хміль, який підходив би нам, відновлювали рецептуру, варили пиво в тестовому режимі. Зрозумійте, для мене це більше, ніж виробництво нового сорту пива, — це частина мого життя. Тому, якби підготовча робота мала тривати довше, я не пошкодувала б ні сил, ні часу.

Зараз ви читаєте новину «"Жигулівське Запорізького Розливу": історія знаменитого пива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути