вівторок, 24 квітня 2007 07:05

Згорів ринок на столичній Шулявці

Автор: фото: Ярина КЛОС
  23 квітня, 19 годин 40 хвилин. Кияни дивляться та фотографують, як горить найбільший секонд-хенд столиці. Пожежу під Шулявським шляхопроводом 24 машини бійців МНС гасили дві години
23 квітня, 19 годин 40 хвилин. Кияни дивляться та фотографують, як горить найбільший секонд-хенд столиці. Пожежу під Шулявським шляхопроводом 24 машини бійців МНС гасили дві години

— Это просто!.. Они снова делят территорию, — схлипує і труситься продавщиця Лариса.

Вона працює на ринку "Каштан", розташованому під шляхопроводом біля станції метро Шулявська у Києві. Жінка повторює лише ці слова, більше сказати нічого не може. Напарниця б"є її по обличчю. Обидві починають штовхатися та лаятися. Потім обнімаються і просять одна в одної вибачення. Поряд із червоними від сліз очима стоять іще десяток продавщиць. Усі мовчки дивляться, як горить ринок, де вони торгували.

Пожежа почалася у понеділок о 19.20. Загорівся кіоск з уживаним одягом ПП "Ольга+М". Продавці називають його "секонд Макарівни". Кіоск стоїть упритул до стіни станції метрополітену. Першими вогонь побачили охоронці "Каштану".

— Я вхопив вогнегасник і ще двоє хлопців зі мною, — розповідає один з них — Сергій Содоль. — Але ми нічого не могли зробити.

Що саме спалахнуло, Сергій так і не побачив. Каже, вогонь розійшовся миттєво. Невдовзі горів великий павільйон секонд-хенду та магазинчики канцтоварів і фотопослуг. Зайнявся другий поверх станції метро. Там — кафе "Ремі". У ньому вибухнув газ.

Його працівники та відвідувачі вибивають вікна і благають їх врятувати. Вихід із кафе охоплений полум"ям. Двоє людей лізуть на вулицю, не дочекавшись рятувальників. Ще чотирьох уже знімають пожежники. Перші дві машини прибули за 6 хв. Однак вони не можуть проїхати через кількакілометрову пробку, що утворилася на мосту.

Усе затягує густим чорним димом. Від високої температури на станції метро вилітають вікна. На людей сиплеться скло. Починають іскрити дроти. Станцію закривають. Потяги її минають і зупиняються на наступній. Кілька тисяч роззяв розглядають пожежу та фотографують на мобільники.

— Оце круто! — вигукує один підліток. — Я з Троєщини побачив дим, а потім друг подзвонив, що то секонд на Шулявці. Так я зразу сюди. Диви, які фотки.

Близько восьмої натовп починають розганяти. На сходах станції розміщується пожежний штаб. Туди ж з"їжджаються керівники ринку, секонду, ресторану. Стоять купками. Багато курять, дзвонять по мобільних, спльовують та лаються. Матюків не жаліють.

— 20–30 тисяч гривен сгорело точно, — зітхає 33-річний афганець Ідріс, який на ринку тримав ларьки з кросівками.

— Что твои тысячи? У меня тут три миллиона, — кричить на нього смуглявий чоловік.

Називатися не хоче. Іде геть.

— Не туди тягни, навпаки, — кричать пожежники з шлангами.

Лунають і міцніші слова. Майже всі рукави протікають, з них б"ють фонтани. Усе навколо залите водою. Нарешті повністю загасили метро та секонд. Пожежних машин уже 24. Ринок палає далі.

Сходи до кафе на другому поверсі Шулявської всипані уламками. На кухні кафе "Ремі" — нарізані салати притрушені попелом, розбитий посуд, валяються фартухи. У залах лишилися тільки металеві каркаси від столів та стільців. Навпроти розбитого вікна, в яке валить дим, стоїть пожежник. З рації долинають повідомлення його колег. Рятувальник справляє малу нужду.

Унизу біля кіоску "Коніка" збираються перші мародери. Двоє хлопців хочуть накрасти плівок. Раптом приходить господар. Злодії тікають.

За дві години пожежу ліквідували. Власники точок підходять до свого товару. Продавщиця корму для котів та собак нервово розгрібає пачки. Вони розриваються в руках. Жінка намагається знайти вцілілі. Чоловік спочатку допомагає їй. Однак за кілька хвилин встає, спльовує і йде геть.

Ринок горів п"ять разів

Під мостом на станції метро Шулявська розташований найбільший секонд-хенд у Києві. Його тримають вихідці з Африки та Близького Сходу. У вересні минулого року ринок повністю згорів. Торговці переконані, що і тоді, і 23 квітня товар навмисне підпалили конкуренти. Працівники МНС причину загорання не називають. Припускають, що були порушені правила поводження з вогнем.
Цього разу вогонь знищив близько 800 кв. м торговельних площ. Одну жінку, що отруїлася димом, госпіталізували.
Усього ринок біля станції метро Шулявська горів п"ять разів. Крім двох уже згаданих — у квітні 2005 року, січні минулого та лютому цього.

Зараз ви читаєте новину «Згорів ринок на столичній Шулявці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути