неділя, 27 червня 2021 12:29

"Тут давно немає жодних правил" - як полюють на окупованому Донбасі

— С 2014 года у нас была запрещена любая охота, — каже донеччанин Валерій Іванов. — Будь-кого зі зброєю затримували й кидали на підвал (катівні, де російські найманці утримують незгодних з режимом. — Gazeta.ua). Могли пришити статтю "Диверсія". Всі мисливські угіддя зайняли бойовики, переобладнали на бази й військові полігони. Там стріляють у все під­ряд, з усіх видів зброї. У лісах не залишилося зайців і косуль.

Автор: Rain Carnation / Pixabay
  Вовки на Донбасі виходять до людей у пошуках їжі, нападають і кусають собак
Вовки на Донбасі виходять до людей у пошуках їжі, нападають і кусають собак

Мисливські магазини бойовики розграбували ще 2014-го. Офіційно торгівля зброєю заборонена. Її продають через інтернет. Вживана рушниця радянського чи російського виробництва коштує від 10 тис. грн — удвічі дорожче, ніж на неокупованій частині України.

У лісах не залишилося зайців і косуль

— Тут давно немає жодних правил, — продовжує Іванов. — Більшість розстрілює в лісі все, що ворушиться. З автоматів, кулеметів. Бойовики влаштовують царські охоти. Недавно знищили всіх вовків. Це не можна назвати полюванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Принц Ліхтенштейну застрелив найбільшого ведмедя в Європі

На підконтрольній Україні території полювання дозволили 2020 року. Відстрілювати можна качок, лисиць, куликів, сірих куріпок, фазанів, ­перепелів, диких кролів і зайців-русаків.

— Щоб вийти на полювання, потрібно мати посвідчення мисливця, реєстрацію у МВС, сплатити держмито та придбати відстрільну картку чи ліцензію, — розповідає Павло Москаленко, голова товариства мисливців на Донеччині. — За день можна вбити не більше одного зайця чи фазана.

Полювання на Донбасі українська влада заборонила з 2014-го через військові дії. Постійні вибухи та шум змусили тварин мігрувати.

— Во время боевых действий у зверей начинается стресс. Они плохо разводятся, обычно из выводка зайцев выживает 30 процентов, — говорить мисливець зі Слов'янська Вадим Гутков. — Багато тварин гинули від мін у лісах. Досі по посадках чути вибухи, це звірі потрапляють на розтяжки.

Постійні вибухи та шум змусили тварин мігрувати

Лисиці та вовки атакують свійську птицю, нападають на людей.

— Такі випадки трапляються у невеликих містечках і селищах, що розташовані біля лісосмуг, — кажуть у ветеринарній лікарні Маріуполя Донецької області. — Вовки виходять до людей у пошуках їжі, нападають і кусають собак.

За даними окупаційних адміністрацій, торік за антисказовою вакциною в поліклініки звернулися пів сотні людей. Половину з них укусили чи подряпали дикі тварини.

У штабі Об'єднаних сил нагадують: наявність у лісі розкиданих пір'я, останків диких тварин — перша ознака мінного поля. Сапери закликають звертати на це увагу.

Окупанти розділили захоплену частину Донеччини на шість мисливських угідь, Луганщини — на п'ять.

Розстрілювати диких звірів дозволили торік бойовики, які захопили кілька районів Луганської та Донецької областей. З початку 2021-го вбили майже 500 вовків і лисиць.

Заснували в Донецьку так званий комітет мисливського господарства. Продають дозволи на вбивство тварин. Видали понад 200. Отримують лише ті, хто має так званий паспорт республіки.

Зараз ви читаєте новину «"Тут давно немає жодних правил" - як полюють на окупованому Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути