середа, 03 листопада 2010 05:17

Заяву на вступ у вуз можна надсилати електронною поштою

Заяву на вступ у вуз можна надсилати електронною поштою

Міністерство освіти України оголосило нові правила вступу до вузів. Цього року під приймальними комісіями стояли довжелезні черги. Абітурієнти з батьками жили під університетами по кілька днів. 2011-го на подачу документів відведуть місяць, а не два тижні. А щоб уникнути натовпів, заяву на реєстрацію документів прийматимуть в електронному вигляді. Як саме діятиме ця схема, вузи мають повідомити до середини листопада.

19-річний Володимир Павлюк із села Селище Літинського району Вінниччини цього літа в черзі для подачі документів стояв три дні.

— Подавав документи в педагогічний, а там на кожен факультет своя черга, — розповідає Володимир. — Щоб нас не викреслили, у перший день спали під університетом на покривалі. Потім пішли до знайомих на квартиру. Мати так розпереживалася, що попала в лікарню з мікроінсультом. Подача заяв в електронному вигляді, можливо, щось змінить для міської молоді. В селі менталітет інший: ти маєш ту бумажку занести тьоті в приймальній комісії та пересвідчитися, що вона все записала. Інакше стоятимуть у чергах, щоб спитати, чи є заява.

У вузах теж вважають, що електронна заява не спростить вступного процесу.

— Абітурієнт надішле заяву електронною поштою. Але ж потім йому все рівно у вуз треба нести документи чи їх ксерокопії. Доведеться стояти в черзі, — каже Наталя Ляховченко, заступник голови приймальної комісії Вінницького політехнічного університету.

— Випускники шкіл до 2007 року включно можуть не писати тестів, а складати тільки іспити, — пояснює інші нововведення начальник Вінницького обласного управління освіти Ігор Івасюк, 41 рік. — Раніше екзамени дозволялися тільки на заочне відділення, а зараз можна й на стаціонар.

Подавати документи можна буде у п'ять вузів, на три спеціальності. Мінімальний бал залишився такий же — 124. Але на деякі спеціальності, на розсуд вузу, він може бути і 170.

Довузівська підготовка додасть вступнику 20 бонусних очок. За умови, що школяр їздив на курси три місяці та прослухав не менш як 150 год. Переможців всеукраїнських олімпіад та конкурсу-захисту Малої академії наук позбавили права першочергового вступу. Тепер школярі, які вибороли перше місце, одержать до свого конкурсного балу додаткові 50. За друге місце — 40 балів, за третє — 30.

На пільгових умовах вступатимуть п'ять категорій випускників: діти-сироти й діти, позбавлені батьківської опіки; інваліди першої та другої груп та діти-інваліди до 18 років; чорнобильці; діти шахтарів, військовослужбовців, що загинули під час виконання службових обов'язків.

— Цьогорічні умови вступу ще менше зважають на об'єктивність оцінювання знань, ніж торік, — вважає 45-річна Лілія Гриневич, координатор напрямку "Суспільство знань" у партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка. — Зберегли всі пункти, які минулого року найбільше критикували. Перше — 200 балів за шкільний атестат. Це провокує учнів на гонитву за оцінками — а отже, за вчителями. Друге — збережено сертифікати різних років. Але ж тести міняються.

Велику вагу й далі відводять довузівській підготовці — курсам. Отже, переваги отримають діти з великих міст, де розміщені навчальні заклади. Навчатися три місяці в іншому місті для сільських дітей — непросто.

Третє: збережено велике значення олімпіад і навчання у Малій академії наук — це 30, 40, 50 балів. А як регулюється прозорість оцінювання наукових робіт академії? Кого відправлятимуть на олімпіади? Тут теж можуть бути зловживання.


У вузах прогнозують недобір


— Репетитор з англійської сказала, що 2011-го буде мало випускників шкіл, тому можна легко поступити, — каже 17-річна Олена Малюк. Вона навчається в коледжі Львівського державного інституту новітніх технологій ім. В'ячеслава Чорновола. — Я хотіла поступати на ін'яз після закінчення коледжу в 2012-му. А тепер не знаю, що робити. Не хочеться пропускати такий шанс?

2011 року, за даними Міносвіти, передбачають найменшу кількість випускників за всю історію незалежності України — 235 тис. Цього року їх було 384 тис.

Леся МЕЖВА

Зараз ви читаєте новину «Заяву на вступ у вуз можна надсилати електронною поштою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути