четвер, 08 жовтня 2009 07:54

Завдяки Володимиру Хімею збудували церкву

Автор: фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Генерал-майор СБУ Володимир Хімей цілує патріарха Філарета 3 жовтня біля входу до нової церкви в селі Зеленянка Крижопільського району на Вінниччині. Окрім Володимира Хімея, у цьому селі народився ще один генерал СБУ — Василь Телелим
Генерал-майор СБУ Володимир Хімей цілує патріарха Філарета 3 жовтня біля входу до нової церкви в селі Зеленянка Крижопільського району на Вінниччині. Окрім Володимира Хімея, у цьому селі народився ще один генерал СБУ — Василь Телелим

Зведену на честь Іоана Богослова церкву освятили 3 жовтня в селі Зеленянка Крижопільського району Вінниччини. Будівництво організував генерал-майор Служби безпеки України Володимир Хімей, 52 роки. Він уродженець села.

— Володимир Васильович — тільки організатор, — уточнює керівник вінницької філії "Приватбанку" Іван Андрусяк, 56 років. Він контролював надходження і розподіл коштів. — Його сім"я, рідні та близькі вклали в будівництво понад 200 тисяч гривень. Решту — спонсори.

Будували два роки, витратили 3 млн грн. Три дзвони із латуні, срібла та золота замовляли в Польщі. Кожен вартує $10 тис. Мозаїку Богоматері з Ісусом, що над входом, виготовили і привезли з Китаю. Обійшлася в 45 тис. грн.

— Привезли її цілою, — каже Андрусяк. — Була нанесена на твердий матеріал, тільки приклеїли тут. Іконостас із Харкова, чотири майстри місяць покривали його сусальним золотом.

Селу Зеленянка майже 400 років, у ньому живуть півтисячі людей. Першу, дерев"яну церкву, тут звели 1744 року. А розвалили в 1980-х роках минулого століття.

— Ні я, ні мої батьки не помнят на віку такого свята, — каже 70-річна Матрона Вовк. — Хто б коли построїв храм, якби не Хімей... Велике йому спасибі.

— Раніше ходили до церкви в Голубече (село за 5 км. — "ГПУ") або в Крижопіль. Тепер маємо свою, — каже пенсіонерка Катерина Ляховська.

Храм освятив патріарх Філарет. Приїхав на запрошення Володимира Хімея.

— Вони з Володьою в хороших стосунках, — каже батько генерала Василь Іванович, 80 років.

Хімей живе в Києві. Має дружину Галину та 24-річну дочку Олену. Про участь у зведенні церкви говорити не хоче.

— Володимир комунікабельний, — каже його товариш, генерал-лейтенант СБУ Василь Телелим, 59 років. — У допомозі не відмовить. У селі є приказка: "Не имей сто друзей, а имей один Химей".

Зараз ви читаєте новину «Завдяки Володимиру Хімею збудували церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути