четвер, 04 листопада 2010 03:45

Заробітчани просять відрядити до Іспанії священиків

Автор: фото надане прес-службою Вінницької єпархії
  Владика Симеон (праворуч) разом з протоієреєм Миколою Данілевичем
Владика Симеон (праворуч) разом з протоієреєм Миколою Данілевичем

В Іспанії на заробітках 100 тис. українців. Багато хто  нарікає, що не має змоги відвідувати православні храми. Просять відрядити туди українських священиків.

— Заробітчани, які на Батьківщині не ходили до церкви, в Іспанії починають шукати приход, — говорить архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон, 48 років. — І церква стає не тільки місцем служби, а й культурним центром, що гуртує українців за кордоном. Ми зустріли лише одного українського священика з Івано-Франківщини — отця Тарасія. Він підпорядковується Константинопольському патріархату і служить у Малазі. Приміщення церква не має, тож община орендує католицький собор щонеділі з 7.30 до 10.00.

Владика Симеон очолив делегацію Української православної церкви, яка в рамках міжнародних презентацій Пересопницького Євангелія привезла до Іспанії три примірники факсимільного видання та трохи мощей священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського. Торік церква видала 1000 екземплярів Євангелія. Подарувала їх університетам Великої Британії, Польщі, Росії, Молдови, Ізраїлю, США та Канади. В Іспанії примірник передали до мадридського університету Комплутенсе.

Найбільше українську делегацію чекали у мадридському храмі Різдва Христового, підпорядкованому Російській православній церкві. Мощі священномученика Володимира, митрополита Київського стали там єдиною православною святинею.

Українці переговорили з мером Малаги і губернатором Мурсії. Просили виділити місце для православних храмів або надати тимчасові приміщення. Останній варіант іспанці одразу відкинули.

— Вони не визнають нічого тимчасового, — каже архієпископ. — Хочуть, щоб общини будували одразу капітальні споруди. Але, наприклад, на звичайний православний храм, який має зводитися у Мадриді, потрібно близько 2 мільйонів євро. То ми запропонували такий варіант — з України привозити дерев'яні зруби і в Іспанії за кілька тижнів збирати храми. Зовні вони будуть гарні. Коштуватиме це максимум 100 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Заробітчани просять відрядити до Іспанії священиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути