Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2019 00:26

Запровадили новий вид оплати проїзду

У п'яти українських містах введуть новий вид ­оплати за проїзд у громадському транспорті. Розрахуватися за квиток за допомогою смартфона через смс можна буде у Львові, Києві, Харкові, Дніпрі й Одесі.

13 лютого почали купувати квитки через смс у Вінниці. У салонах з'явилися наліпки, на яких пояснюють, як по-новому можна сплатити за проїзд.

– Пасажирам не треба відволікати водія, якщо в салоні немає кондуктора. Проаналізували, що послугою користуватимуться 5 відсотків пасажирів. Переважно це молоді люди з смартфонами, – говорить директор "Вінницької транспортної компанії" 61-річний ­Михайло Луценко.

Щоб оплатити проїзд у вінницькому тролейбусі чи трамваї за допомогою смс, треба мати на рахунку не менш як 7 грн.

– Пасажир відправляє на номер 877 повідомлення з кодом того маршруту, на якому перебуває. Якщо їде в тролейбусі №5, треба відправити код SAB5. На телефон прийде повідомлення про отримання заявки. За кілька секунд – про проведену оплату. Плата за смс не стягується, – говорить розробник послуги Віктор Білько.

Пасажир сплачує лише вартість проїзду зі свого мобільного рахунку.

Середня тривалість проїзду в місті складає 60 хвилин. Контролери чи кондуктори попросять у пасажира квиток. Його можна пред'явити на телефоні у вигляді смс. Контролер відправляє код перевірки на номер 877 і у відповідь отримує інформацію, чи дійсний квиток.

Такий вид оплати за проїзд також діє в Івано-Франківську.

– Тут цією послугою переплюнули QR-коди. Постійно діє конкуренція за простоту та зручність. Пасажир шукає, де менше натискань і "кліків", – каже представник мобільного оператора "Київстар" Євген Кражан. Скористатися послугою наразі вдасться лише абонентам цього оператора. З іншими тривають переговори щодо співпраці.

Зараз ви читаєте новину «Запровадили новий вид оплати проїзду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути