пʼятниця, 02 серпня 2019 00:50

Замість параду буде хода

На честь Дня Незалежності України в Києві відбудеться Хода гідності. Нею замінять традиційний військовий парад за участю Збройних сил України.

— Замість традиційного параду в радянських традиціях із недешевою демонстрацією військової техніки відбудеться Хода гідності. Планується, що Хрещатиком пройдуть представники різних родів військ Збройних сил України, — каже 42-річний Андрій Богдан, голова Офісу президента. — Ветерани зможуть приєднатися до представників своїх бригад.

Разом із військовими в заході також візьмуть участь, медики, вчителі, спортсмени, дипломати й волонтери. Також президент України Володимир Зеленський і керівництво держави. Після запланували святковий концерт.

9 липня президент Володимир Зеленський пообіцяв виділити 300 млн грн на премії військовим замість організації параду.

— Виходить, військовий парад дорого, а хода й концерт дешево, — каже ветеран війни Віталій Овчанко, 35 років. — Марш центральними вулицями Києва вчителів, спортсменів та інших людей, не причетних до війни — це не хода гідності, а якась першотравнева демонстрація.

Військові паради з початку війни на Донбасі проводили щорічно. На них запрошували представників НАТО та дружніх країн.

— Фактично цією ходою Зеленський підриває вшанування героїв, які про­довжують відстоювати нашу незалежність від агресії Росії, — говорить депутат Сергій Висоцький. — Дивно спостерігати за тим, як тема захисту України, агресії Росії та її відповідальності за якийсь місяць відійшла на далекий план президентського порядку денного. Хоча саме президент — верховний головнокомандувач, а аж ніяк не керівник митниці чи мер Борисполя.

Частина ветеранів і активістів із команди екс-президента Порошенка хочуть провести у столиці власний парад. Його очолить командувач Десантно-штурмових військ України Сергій Забродський.

Захід пройде без військової техніки, яку залучати можна лише за згодою президента.

Зараз ви читаєте новину «Замість параду буде хода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути