вівторок, 19 лютого 2013 00:15

Закрили єдину службу супроводу для сліпих

— Я півтора місяця не можу з квартири вийти. Сиджу в чотирьох стінах. Ні на ринок за ковбаскою, ні в аптеку не підеш, — розказує незряча рівнянка 63-річна Марія Гоч. Мешкає на вул. Бандери. — Я абсолютно нічого не бачу, а ходити з паличкою досі не вмію. Поводирі допомагали мені купувати продукти. Є недобросовісні продавці, які не соромляться обрахувати чи обважити. Тепер поводирів більше нема, і я майже безпорадна.

Від січня у Рівному не діє служба супроводу, яка допомагала інвалідам по зору орієнтуватися в місті. Раніше сліпі щодня замовляли безкоштовних супровідників. Тепер змушені сидіти вдома через зміни у законодавстві — змінилася форма оплати громадських робіт.

— Поводирями були п'ятеро безробітних, яких направив обласний центр зайнятості. Вони пройшли спеціальний тренінг. Службу відкрили у травні 2011-го, — розповідає Ігор Подранецький, 49 років, директор Рівненського виробничого підприємства Українського товариства сліпих. — Тепер вона не діє, а люди щодня обривають телефон. За крайньої потреби прошу знайомих провести незрячого на роботу чи в лікарню, бо інакше ніяк.

Досі громадські роботи фінансував обласний центр зайнятості коштом фонду соціального страхування. Тепер звідти зможуть оплачувати лише 50% вартості, оскільки набув чинності закон "Про зайнятість населення". Половину суми нададуть із міського бюджету.

— Але справа в тому, що Кабінет Міністрів досі не затвердив порядок організації громадських робіт, — пояснює Тетяна Новорок, заступник директора обласного Центру зайнятості. — Від цього залежить, коли служба супроводу незрячих запрацює знову. Чи скоро це буде — сказати не можемо.

У Рівному живуть близько 500 інвалідів по зору першої та другої груп. Половина їх цілком сліпі.

Зараз ви читаєте новину «Закрили єдину службу супроводу для сліпих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути