Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2010 08:07

Захопили столичну книгарню "Сяйво"

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Активісти Конгресу українських націоналістів об 11.30 9 лютого виганяють зі столичної книжкової крамниці ”Сяйво” представників нового власника приміщення. Вигукують: ”Рейдери, геть із книгарні”
Активісти Конгресу українських націоналістів об 11.30 9 лютого виганяють зі столичної книжкової крамниці ”Сяйво” представників нового власника приміщення. Вигукують: ”Рейдери, геть із книгарні”

У понеділок, 8 лютого, о 19.40 до столичної книгарні "Сяйво" на вул. Великій Васильківській, 6 увірвалися близько 50 чоловіків. Магазин працює до 20.00. Там були працівники й покупці. Усіх вигнали надвір, вітрини заварили металевими щитами.

— Частина вломилися через парадний вхід, решта — через чорний, — розповідає 58-річна Алла Решетнікова, заступник директора книгарні. — Я верещала як різана. Дзвонила в міліцію, в мене виривали трубку. Тривожні кнопки поламали. Молодих працівниць і покупців більш м"яко вивели. А мене винесли зі стільцем без верхнього одягу. Викинули речі. Вікна заварили за 10 хвилин. Міліція не вмішувалася в конфлікт. За 2 години ми виламали вхідні двері й зайшли. Більшість із тих чоловіків розбіглися. Залишилося десь 15. Разом із ними та міліціонерами ми ночували у книгарні.

Зранку у вівторок підтримати колектив книгарні приїжджають активісти партій Конгрес українських націоналістів та "Свобода". Об 11.00 двері "Сяйва" зачинені. Усередині юрист та кілька представників нового власника, який купив це приміщення на аукціоні. У книгарні вважають торги незаконними.

"Кунівці" просять нових власників залишити приміщення. Ті відмовляються. Активісти хапають їх за руки і намагаються випхати на вулицю.

До магазину заходять нардепи-"нунсівці" Кирило Куликов та Ірина Геращенко, "бютівець" Володимир Яворівський.

— Кто-то есть еще из их? — питає Куликов. — Ми здесь по поручению парламента.

Я верещала як різана. Дзвонила в міліцію, в мене виривали трубку. Винесли зі стільцем без верхнього одягу

Його перебивають активісти КУНу.

— Українською мовою кажіть.

— Не слухайте ви цього бовдура, — вигукує інший.

— Иди сюда, я тебе сейчас придушу, — зривається Куликов. Але одразу заспокоюється. — Есть предписание прокуратуры. Оно не обжаловано Киевсоветом. Решение якобы собрания акционеров апеллировано. Никакой новый владелец не имеет права сюда заходить.

— Важливо, щоб кияни читали як Шевченка, Загребельного, Багряного, так і Чехова. Щоб вони знали, що це письменник, а не поет, — додає Ірина Геращенко. — Якщо будуть закриватися книгарні, я боюся, ми далеко зайдемо.

До приміщення ломляться представники нового власника. Їм заважають "кунівці".

— Дайте я когось лупану, — один з активістів рветься до дверей. — Будемо бити нахрен!

Кирило Куликов стає на вході.

— На два шага отойди, — звертається до тих, хто надворі. — Еще раз повторяю, убери руку и отойди.

Чоловіки намагаються прорватися всередину. За півгодини приїжджає міліція. Документують перешкоджання депутатській діяльності.

— Якщо новий власник вважає, що ми порушуємо їхні права, то нехай пройде всі судові інстанції, — каже представник "Сяйва" Костянтин Комарницький. — Як буде рішення, то нехай заходить.

— Ми виганятимемо і битимемо всяку наволоч, яка рветься у книгарню, — говорить "кунівець" 38-річний Микола Коханівський.

Питаємо, хто ті чоловіки, які захопили вчора магазин.

— Подивіться на обличчя, — відповідає Коханівський. — Бандити.

Шевченківська районна рада продала приміщення, в якому розташована книгарня "Сяйво", 16 вересня 2009 року. Новий власник, фірма "Абріль-студіо", вимагала звільнити його з 1 січня 2010-го.  Колектив магазину подав заяву до Господарського суду Києва з вимогою визнати торги незаконними. Бо при проведені аукціону використали підроблений паспорт бюро технічної інвентаризації. У "Сяйві" вважають, що й оцінку приміщення занизили.

Зараз ви читаєте новину «Захопили столичну книгарню "Сяйво"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути