Ексклюзиви
четвер, 14 грудня 2006 19:23

Зацвіла японська айва у Києві

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Через теплу погоду розкриваються бруньки на бузку в Київському національному ботсаду ім. Миколи Гришка
Через теплу погоду розкриваються бруньки на бузку в Київському національному ботсаду ім. Миколи Гришка

У столичному Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України зацвіла японська айва. Туди її привезли 50 років тому. Зазвичай це дерево розпускається у квітні.

— Зацвіла, бо надворі весняна температура. Якщо різко похолодає, може замерзнути і пропасти. Вона невчасно випустила квіти, — розповідає науковий співробітник Світлана Клеменко, 65 років. — У нас у саду ще й на жимолості з"явилися квіти і бутони на кизилі та бузку. Хоча завжди розпускаються не раніше квітня-травня.

В Українському гідрометеорологічному центрі нагадують, що за останні 10 років лише три зими були холодними. Синоптики пов"язують це з глобальним потеплінням. Однак передбачити, якими будуть січень і лютий, не можуть. Погоду прогнозують лише на 10 найближчих днів.

— Похолодає приблизно в 20-х числах грудня, а до того буде тепло, — запевняє 50-річна Людмила Гумоненко з відділу метеопрогнозів.

Її колеги зі Львівського гідрометцентру передбачають, що снігу на Новий рік та Різдво не буде. Навпаки — дощитиме. А морози прийдуть лише після свят.

— Від 2002-го щороку теплішає десь на один градус. Якщо в грудні середньодобова температура перевищить 10,5 градуса, це буде найтепліший зимовий місяць за останні 120 років, — каже Маргарита Барабаш із наукового інституту Гідрометцентру.

Морози прийдуть лише після свят

Попри такі прогнози відпочивальники не поспішають скасовувати новорічно-різдвяні замовлення на гірсько-лижних курортах. Пояснюють це тим, що люди заплатили гроші наперед. А замовити місця деінде вже пізно.

— Якщо на свята снігу таки не буде, придумаємо якусь програму. Наприклад продовжимо абонементи, — заспокоює прес-секретар гірсько-лижного курорту "Буковель" на Івано-Франківщині Оксана Говера.

Штучний сніг виробляти не зможуть, бо надворі занадто тепло.

Жителі смт Верховина Івано-Франківської області взимку здають кімнати туристам по 50–100 грн за добу. Вони бідкаються, що цього сезону можуть залишитися без заробітку.

— Якщо буде сніг, турист відпочиватиме тиждень або й два, а якщо стоятиме тепло, то два-три дні. А може й взагалі не приїхати, — каже 30-річний Василь Рибчук.

На гірсько-лижному курорті "Драгобрат" у селі Ясиня Рахівського району Закарпаття снігу нападало 20 см. Та для того, щоб відкрити сезон, треба щонайменше півметра.

Деякі віруючі моляться, щоб випав сніг. Як-от 24-річний Денис Варблане. Його батько — росіянин, а виріс хлопець у Фінляндії. Зараз працює в Україні й дуже хоче покататися на лижах у Карпатах.

— Учора все керівництво нашої фірми їздило до храму свічки ставити, — каже російською. — Я цілих п"ять запалив.

Від теплої зими постраждають не лише туристи. Така погода ще більше шкоди завдасть селянам, адже може загинути озимина.

— Цього року ми засіяли тисячу гектарів. Якщо різко вдарить мороз, 15 відсотків майбутнього врожаю відразу пропаде, — говорить агроном рівненського підприємства "Зоря" Володимир Єремчук, 50 років.

У Південній Африці двічі випав сніг

Теперішня зима найтепліша за останні 500 років, — кажуть в Американському аерокосмічному агентстві. В Альпах досі немає снігу, у Лондоні зацвіли троянди, а в Москві на кущах бузку з"явилися бутони. Натомість уперше за останні 25 років уже двічі випав сніг у Південній Африці. Уночі температура повітря там опускалася до -20°С .

Зараз ви читаєте новину «Зацвіла японська айва у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути