четвер, 10 червня 2010 04:30

За погрози вбити Добкіна і Кернеса харків"янину дали 10 років

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  Колишнього депутата Харківської райради Олега Медведєва конвоїри заводять до зали суду. Він не визнав своєї провини, вважає справу сфабрикованою
Колишнього депутата Харківської райради Олега Медведєва конвоїри заводять до зали суду. Він не визнав своєї провини, вважає справу сфабрикованою

Колишнього депутата райради Харкова 47-річного Олега Медведєва засудили до 10 років ув"язнення. Таке рішення виніс апеляційний суд Харківської області. Медведєва обвинуватили у підготовці до вбивства керівників міста: 39-річного Михайла Добкіна та 50-річного Геннадія Кернеса. Процес тривав два роки.

У липні 2007-го секретар міськради Геннадій Кернес на сесії оприлюднив аудіоплівку із записом розмови двох чоловіків. З-поміж нецензурної лайки було чути: вони обговорюють, як "прибрати" тодішнього мера Добкіна, Кернеса і зґвалтувати сина останнього — Кирила.

Про Олега Медведєва в місті заговорили 2006-го. Депутат райради мав ресторан "Околиця" у спальному районі Харкова, на Салтівці. Із батьками орендував триповерхове приміщення колишнього універмагу, частину здавав під меблевий магазин та книгарню. Опівночі 26 червня 2006 року біля під"їзду на Медведєва напали. Відрізали краї вух, кінчик носа, порізали сідниці. Він назвав це хуліганським нападом. Заяву до міліції писати відмовився. Харковом поповзли чутки — так Медведєва "покарали" за неякісні наркотики для керівників міста.

Два роки екс-депутат лікувався за кордоном. Робив пластичні операції в Німеччині, потім у Києві. Коли повернувся до Харкова, з потерпілого перетворився на обвинувачуваного. Його діловий партнер  Борис Зайцев приніс до міліції аудіоплівку із записом телефонної розмови. У ній Медведєв обіцяє помститися за свої каліцтва меру Добкіну, секретарю міськради Кернесу та його сину Кирилу.

— Вона змонтована, та плівка, — стверджує Олег Медведєв. — Зайцев викликав мене на відверту розмову, спровокував, щоб я в гарячці говорив слова "уб"ю", "підірву", "розстріляю". А потім змонтував, підставив туди імена Добкіна і Кернеса, хоча я їх не мав на увазі.

Перша експертиза засвідчила, що плівка несправжня. Але невдовзі експерти змінили думку. Інших доказів провини Медведєва за два роки слідчі не знайшли. На суді Олега звинувачували в тому, що він не тільки говорив, а й передав Зайцеву $4 тис. на придбання пістолета. Нібито обіцяв іще $30 тис. за виконане замовлення.

Перша експертиза засвідчила, що плівка несправжня

Процес у цій справі був закритим. Мер та секретар міськради були на одному засіданні — коли давали пояснення.

4 червня суддя Олег Задніпровський зачитав вирок. Представник прокуратури вимагав посадити Медведєва за ґрати на сім років. Суддя дав 10 років позбавлення волі за статтею "Підготовка до умисного вбивства". Мотивом для цього, на думку суду, стала помста. Крім того, Медведєв має виплатити потерпілим по 5 тис. грн моральної компенсації й відшкодувати 20 тис. грн за судові експертизи.

Після оголошення вироку мати Олега розридалася.

— Лише за те, що мій син щось не так сказав про Добкіна і Кернеса, його треба закрити на 10 років у тюрмі? Що ж це таке? — кричала Людмила Медведєва.

— Продажні тварі! — гукав до суддів обвинувачений, коли його виводив конвой. — У вас нема совісті й честі! Сфабрикували справу!

— За реальне вбивство менше дають. Це просто репресії й повернення до 1937 року. Я впевнена, Верховний суд визнає вирок незаконним, — говорить адвокат Наталя Хорунжа. — Як тільки отримаємо присуд на руки, одразу подамо касаційну скаргу. Якщо ж і Верховний суд не відреагує, підемо до Януковича.

Термін покарання 10 років позбавлення волі — справді дуже багато, як для замаху на вбивство, вважає Едуард Багіров, керівник громадської організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян України". Каже, що за наявності всіх доказів за це мали дати щонайбільше п"ять-шість років.

Зараз ви читаєте новину «За погрози вбити Добкіна і Кернеса харків"янину дали 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути