четвер, 16 грудня 2021 07:45

За місяць українців вакцинуватимуть утретє

Із січня українцям, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу, робитимуть додаткове щеплення. 13 грудня відповідний наказ підписав міністр охорони здоров'я 41‑річний Віктор Ляшко.

— Третю дозу колотимуть лише людям, які мають проблеми з імунітетом, — каже імунолог Федір Лапій, 48 років. — Наприклад, пацієнтам з онкопатологією чи іншими тяжкими захворюваннями. Дві дози не створюють необхідного захисту.

Щепитися втретє рекомендують українцям з ВІЛ-інфекцією, онкологією, після трансплантації органів та особам, які проходять імуносупресивну чи імуномодулювальну терапію. Для цього варто взяти направлення в сімейного або профільного лікаря та прийти в будь-який пункт вакцинації. Використовувати препарати "Пфайзер" чи "Модерну".

Станом на 15 грудня в Україні повністю вакцинували 40% дорослого населення. Виконали план, який встановила Всесвітня організація охорони здоров'я на 2021 рік.

— Масова вакцинація потрібна, але навіть три дози не врятують людей від інфікування, — говорить епідеміолог 65‑річна Алла Мироненко. — На жаль, від коронавірусу помирають і щеплені. Причина в супутніх обтяжливих станах, наприклад — цукровому діабеті. Однак більшість вакцинованих не хворітимуть тяжко.

За останній тиждень в Україні виявили 59,6 тис. нових випадків коронавірусу. У червоній зоні залишаються Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Черкаська й Чернігівська області. У помаранчевій — Одеська й Закарпатська. Решта — в жовтій.

— У січні інфікованих побільшає. Цьому сприяє активне збільшення хворих у Європі та новий штам "Омікрон", — каже фахівець Київської школи економіки Юрій Ганиченко, 32 роки. — Найтяжча ситуація буде в західних регіонах. Там низький рівень вакцинації, особ­ливо на Закарпатті та Волині.

За прогнозами Ради нацбезпеки та оборони, "Омікрон" може з'явитися в Україні до кінця тижня. Його зафіксували у 63 країнах, зокрема й сусідніх. Першу смерть від штаму констатували у Великій Британії.

— "Омікрон" у нас уже є, — додає інфекціоністка 56‑річна Ольга Голубовська. — У хворих спостерігається сильна втома, прискорений пульс. Водночас ніхто не втрачає смаку та запаху. Новий штам пацієнти переносять легко. Проте берегтися все одно треба. У вірусу завжди може трапитися несподівана мутація, що змінить ситуацію.

Гроші за вакцинацію можна витратити на ліки

Президент 43‑річний Володимир Зеленський розширив програму "е-Підтримка". Тепер українці старші 60 років, які отримали дві дози вакцини, можуть витратити 1 тис. грн на ліки. До цього дозволяли лише на подорожі, квитки в музеї, кінотеатри, або­нементи в спортивні зали.

— Програма розширюється, щоб нею могли скористатися якнайбільше українців, — говорить Зеленський.

Приймають заявки на виплату до 29 грудня цьогоріч. Забрати кошти можна буде в січні 2022‑го. Послугою вже скористалися понад 2 млн українців.

Зараз ви читаєте новину «За місяць українців вакцинуватимуть утретє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути