Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2019 01:00

З Росії можуть звільнити 33 полонених українців

Дев'ять українських політ­в'язнів і 24 військовополонених моряків можуть витягти з російських тюрем. Їх збираються обміняти на затриманих на Донбасі росіян-терористів і проросійських активістів.

У середині серпня у московський слідчий ізолятор "Лефортово" перевезли українських політв'язнів 48-річного Володимира Балуха, 29-річного Олександра Кольченка, 21-річного Павла Гриба, Миколу Карпюка, 55 років, 45-річного Станіслава Клиха, 50-річного Романа Сущенка, Євгена Панова, 42 роки, та 63-річного Олексія Сизоновича. У ізоляторі також перебувають 24 моряки, які потрапили в полон торік 25 листопада в Чорному морі.

У відповідь українська сторона може передати колишнього "беркутівця" Олександра Саттарова, 39 років, головного редактора "РИА Новости Украина" 52-річного Кирила Вишинського, фігуранта справи "2 травня" Євгена Мефьодова й засуджених за держзраду колишніх українських військових Максима Одинцова й Олександра Баранова. Також у списках — росіянин Ігор Кімаковський, який воював на Донбасі.

За неофіційними даними, до списків на обмін включать по 33 особи з кожної сторони.

Переговори між країнами ведуть на рівні Офісу президента України й адміністрації Путіна. Подробиці обидві сторони відмовляються озвучувати.

— Перші результати з питання обміну утримуваних осіб між Україною і Росією будуть найближчими днями, — говорить Володимир Зеленський. — Я особисто займаюся питанням і прошу ЗМІ не поширювати чутки.

У Кремлі цю тему також коментували стримано.

— Певні контакти з Україною з цього питання відбуваються, — каже Дмитро Пєсков, прес-секретар президента РФ.

Деякі деталі розкривають адвокати засуджених.

— Наразі сторони вирішують, як зняти звинувачення зі всіх осіб, яких заявлено на обмін, — розповідає Валентин Рибін, адвокат дезертирів Максима Одинцова та Олександра Баранова. — Ті, хто повернуться додому, не повинні знову мати проблеми із законом через колишні звинувачення.

Серед претендентів на обмін четверо затриманих в окупованому Криму. Також двоє затриманих у Росії та викрадений у Білорусі український студент.

Володимир Балух родом із села Серебрянка Роздольнецького району. Був фермером, усе життя вів проукраїнську діяльність. Балуха затримали 13 березня 2017 року — звинуватили у зберіганні боєприпасів і засудили до трьох років і семи місяців виправної колонії. Голодував 204 дні.

Олександр Кольченко народився та виріс у Сімферополі. Не підтримав вторгнення Росії у Крим. Окупанти захопили активіста 16 травня 2014-го разом з Олегом Сенцовим. Дали 10 років за нібито участь у терористичному угрупованні та підготовці теракту.

Жителя міста Енергодар Запорізької області Євгена Панова нібито затримали у Криму. Він колишній боєць АТО на позивний "Юджин", воював на Донбасі у складі 37-го мотопіхотного батальйону. Звинуватили в підготовці диверсій на окупованому півострові й засудили на вісім років колонії суворого режиму.

Далекобійника Олександра Сизоновича затримали у вересні 2016-го в Судаку. Туди він привіз меблі на замовлення з Харкова. Звинуватили в підготовці теракту й засудили до 12 років колонії суворого режиму.

Журналіста Роман Сущенка затримали в Москві 30 вересня 2016-го, коли він відвідував родичів. Його звинуватили у шпигунстві й дали 12 років тюрми.

Студент Павло Гриб зник 24 серпня 2017-го, коли повертався з Білорусі. Зустрічався з росіянкою Тетяною Єршовою. Познайомилися в російській соціальній мережі "ВКонтакте" (заборонена в Україні. — ГПУ). Його звинуватили в підбиванні дівчини до теракту — нібито він хотів змусити дівчину підірвати школу в місті Сочі.

Заступника голови партії УНА-УНСО Миколу Карпюка й журналіста Станіслава Клиха в Росії звинуватили в участі у Чеченській війні. Нібито вони вбивали російських солдат у складі загону найманців. Карпюка суд у Чечні засудив до 22,5 року колонії суворого режиму, а Клиха — до 20 років.

Українські моряки потрапили в полон 25 листопада 2018-го. Переганяли малі броньовані катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу" з порту Одеси до порту Маріуполь. У Чорному морі о 21:20 на них напали російські прикордонники. Буксир піддався таранам російського військового судна "Дон", разом із цим окупанти підняли в повітря військову авіацію. Українців звинуватили в нібито порушенні державного кордону з РФ.

Олега Сенцова у списках немає

Українського режисера Олега Сенцова не включили в обмін в'язнями між Російською Федерацією та Україною. Він відбуває так зване покарання у колонії "Белый медведь", що за Полярним колом.

У списках немає 50 кримських татар, яких затримали після анексії Криму. Їх звинувачують в участі в ісламській партії "Хізб ут-Тахрір", яка заборонена в Росії.

Відсутня інформація про бійця Збройних сил України й охоронця політика Дмитра Яроша — Олександра Шумкова. 4 грудня 2018-го його засудив російський суд до чотирьох років колонії нібито за участь у "Правому секторі". Дана організація є забороненою на території РФ.

Зараз ви читаєте новину «З Росії можуть звільнити 33 полонених українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути