вівторок, 08 серпня 2017 07:40

З 1 вересня на Херсонщині у школах навчатимуть тільки українською мовою

Автор: Олександр ГАНДЗІЙ
 

З 1 вересня у всіх загальноосвітніх школах на Херсонщині навчання будуть проводити українською мовою. Таке рішення прийняла облдержадміністрація. Зміни торкнуться насамперед перекваліфікації 26 російськомовних шкіл області.

— Для нас принципово важливо перевести поступово всі школи області на українську мову навчання, — каже начальник управління освіти, науки і молоді Херсонщини 31-річний Євген Криницький. Плануємо почати з перших класів. Потім плавно будемо переводити на українську п'яті. Тобто за кілька років систематично і поступово українізуємо наші школи.

Для втілення цього задуму планують перенавчати вчителів і додатково закупити підручники українською мовою.

— Я підтримую рішення повністю перейти в освіті на українську. Одна держава — одна мова. Решта — прояви гібридної війни з Росією, — каже жителька Херсона Катерина Гандзюк, 32 роки. — Мої шкільні роки припали якраз на перехід з російської на українську. Пам'ятаю, як учителі ржали з українських слів і волали, що неможливо вивчати фізику і математику, адже немає ж відповідної термінології. У Херсонському державному університеті я вчилася з 2002‑го по 2006-й. Кожна лекція з будь-якого нового предмету починалася з фрази викладача: "Якою мовою будемо читати?" Хор студентів гучно відповідав: "На російській!" Обурення меншості й бажання вчитися українською не сприймалося ніяк.

У той час неможливо було в Херсоні купити українську книжку, подивитися в кіно­театрі фільм державною мовою, Українська музика, вся, крім "Океану Ельзи", була маргінальною. Це прекрасно, що сьогодні все змінилося. В моїй сім'ї завжди вдома звучала українська. Але говорю і пишу російською, мене це бісить. Я — перше покоління, яке з наро­дження говорить і думає російською. Не треба довго шукати приклади насильницької русифікації України, я сама її доказ і свідчення.

Зараз ви читаєте новину «З 1 вересня на Херсонщині у школах навчатимуть тільки українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути