четвер, 04 червня 2020 07:45

Гроші, виділені на боротьбу з коронавірусом, можуть повернутися в бюджет

Автор: 112UA
  Охоронець міряє температуру відвідувачу торговельно-розважального центру ”Гулівер” у Києві. Такі заклади в столиці запрацювали 30 травня. Мають дотримуватися санітарних правил — на входах ставити антисептики, часто дезінфікувати приміщення
Охоронець міряє температуру відвідувачу торговельно-розважального центру ”Гулівер” у Києві. Такі заклади в столиці запрацювали 30 травня. Мають дотримуватися санітарних правил — на входах ставити антисептики, часто дезінфікувати приміщення

Кінотеатри та санаторії мають відкритися в Україні з 10 червня. Почнеться четвертий етап послаблення карантину.

Повноцінно запрацюють кафе й ресторани, прогнозують у Міністерстві охорони здоров'я.

— Поступово відкриватимуться масові заходи, але з епідемічними обмеженнями — не більше однієї людини на 5 квадратних метрів, — говорить головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, 40 років. — Про дитячі табори буде окреме рішення. Бо під час літнього відпочинку там стаються спалахи кишкових інфекцій. Є ризик, що коронавірус об'єднається з ними. Це збільшить навантаження на лікарів.

Карантин триватиме до 22 червня. Потім дивитимемся, як пом'якшення впливатимуть на ситуацію. Якщо цифри залишаться такі самі, адаптивність обмежень, імовірно, буде не на обласному рівні, а на місцевому (влади населених пунктів оцінюватимуть поширення інфекції й самі прийматимуть рішення про обмеження. — ГПУ).

На 3 червня в Україні коронавірус підтвердили у 24 823 людей. Вилікувалися 10 440 осіб, померли — 735. Найбільше хворих у Чернівецькій області та Києві — 3410 та 3071.

Із початку карантину державні служби робили заяви, що суперечили одна одній. Уранці 23 травня міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що Київ не готовий до послаблення обмежень і відновлення роботи транспорту. За кілька годин обласна й міська влади прийняли рішення випустити автобуси на маршрути. Керувалися новими даними, що свідчили про спад захворюваності. У МОЗ погодилися з цим.

За кілька днів в уряді погодили запуск залізничного транспорту з 1 червня. Однак міністр інфраструктури Владислав Криклій сказав, що потяги запустять раніше.

— Це — непрофесійність влади. Звідси така неузгодженість і бардак, — говорить письменниця Лариса Ніцой, 51 рік. — Коронавірус показав, що у владі гарно працює кумівство. Коли магазини були зачинені, середній і дрібний бізнес загинався — монополісти працювали. Те саме стосується й ресторанів.

Два місяці обмежень — для нас певний досвід. Побачимо, як ми його використаємо. Із нашим народом складно передбачати щось наперед.

— У державі немає системи влади, в якій усі рішення узгоджуються. Відношення людей до верхівки таке ж, як і в неї до своїх розпоряджень. Їх ідіотизм компенсується необов'язковістю виконання. Люди карантинять, як вважають за потрібне, — каже політичний оглядач 55-річний Леонід Швець. — З одного боку — це слабкість української владної системи й державності. З другого — ресурс нашого виживання. Бо завжди так було: що влада не казала б людям, а вони приймають рішення, в яких переконані.

До 22 червня карантин продовжують, аби встигнути використати кошти, виділені на боротьбу з коронавірусом, припускає директор Національного антарктичного наукового центру Євген ДИКИЙ, 46 років:

— У нас зробили доволі жорстоке і з дивною розстановкою пріоритетів обрізання державного бюджету. Це нормально, коли в епідемічній ситуації кошти потрібно перекинути на термінові потреби. Але чомусь із Міністерства внутрішніх справ не зняли й копійки, ще й докинули. Хоча відомство і так мало найбільше. Натомість із фінансування науки забрали понад мільярд гривень.

Сформували Фонд боротьби з коронавірусом, що має 65 мільярдів гривень. Коли парламент голосував за його створення, в законі було прописано, що всі ці гроші слід витратити до кінця карантину. При цьому кошти використовуються в авральному порядку — без публічних закупівель. Та якщо закінчиться карантин, решту мають повернути в бюджет.

Карантин дозволяє сповільнити епідемію, а не усунути.

— Цей інструмент має дорогу ціну. Насамперед страждає економіка. Тому кожна країна з професійним керівництвом зважувала ефективність обмежень. Виходячи з цього й ухвалювали рішення, — продовжує Євген Олександрович. — Таке враження, що в української влади немає розуміння того, як працює карантин і що він може дати. Всі дії нагадують карго-культ — просто дивилися, як роблять в інших державах, і хаотично копіювали. Без урахування наших умов.

Восени прогнозують другий спалах інфекції. Можливо, доведеться знову запроваджувати карантин. Важко уявити, яка буде реакція суспільства. Можемо підійти до осені з порожнім бюджетом і купою людей, які ледь виживають, бо кілька місяців сиділи без роботи.

124 людини захворіли на коронавірус у Збройних силах України станом на 2 червня. На ізоляції перебувають 448 осіб. За час карантину померли четверо військовослужбовців. 115 одужали, за даними командування Медичних сил ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Гроші, виділені на боротьбу з коронавірусом, можуть повернутися в бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути