Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2016 00:05

"Введення Росією військ до Іловайська – це крок відчаю"

Автор: ФОТО: REUTERS
  Українські військовослужбовці їдуть нагорі броньованих машин піхоти під час військових навчань на Херсонщині 12 серпня. Морські піхотинці і артилеристи за підтримки авіації відпрацьовують методи боротьби з повітряним десантофм і знищення російських диверсійних груп
Українські військовослужбовці їдуть нагорі броньованих машин піхоти під час військових навчань на Херсонщині 12 серпня. Морські піхотинці і артилеристи за підтримки авіації відпрацьовують методи боротьби з повітряним десантофм і знищення російських диверсійних груп

Дії Генштабу України у серпні 2014-го були успішні, вважає його начальник 54-річний Віктор Муженко. Про це він написав у соцмережі.

"Рейдові дії були успішні й дали нам змогу вивести в ніч із 6 на 7 серпня понад 2,5 тисячі осіб. Це понад 2100 військових і приблизно 500 прикордонників, 300 одиниць техніки. Операція пройшла вдало, практично без втрат. Ми взяли під контроль висоту 277, відому як Савур-Могила. Також Степанівку. Це важливий стратегічний пункт на перехресті всіх комунікацій, якими надходили техніка, озброєння та люди до незаконних збройних формувань.

Інші території не вдалося взяти під контроль. Військові морально не були готові до бойових дій. Ми планували перенести лінію кордону на 40–60 кілометрів на захід або на 50–60 на північ від державного кордону — створити лінію блокування. Але бійці були виснажені. Не витримавши напруги, почали масово здаватися в полон, переходячи державний кордон із ­Ро­сією".

Якби сили АТО діяли за планом Генштабу, повністю заблокували б Донецьк, Макіївку, Горлівку, Єнакієве і Луганськ. Мали б лінію ізоляції від Лутугіно на південь – за винятком Красного Луча – у район Степанівки з виходом до Амвросіївки.

У цьому кільці планували оточити бойовиків. Ми контролювали б їх без жодної змоги підвозу ресурсів. Це стало однією з причин, чому росіяни зробили цей, я вважаю, крок відчаю і ввели в Україну підрозділи регулярної армії. Без оголошень, без жодних нот, повідомлень, ультиматумів".

"Російська авіація не піде на Київ по прямій"

— Україні не вистачить засобів протиповітряної оборони, щоб захистити територію зі сходу, півдня й Донбасу, — вважає 63-річний Ігор Романенко, екс-заступник начальника Генштабу. — Для атаки з усіх боків Путіну потрібно відправити в Україну всю свою авіацію. Для нього це небезпечно. У Росії велика територія, хтось може скористатися. Не секрет, що Китай придивляється до Уралу.

Є принципи ведення війни. У разі наступу авіація вдарить по головному напрямку. Він залежить від ключової мети. Якщо взяти Київ, то літаки полетять на столицю. Не факт, що найкоротшим шляхом — через Чернігівщину. Я пустив би частину по прямій, частину — в обхід.

Улітку 2014-го ми впритул підійшли до Луганська й Донецька, оточили. Довго думали — брати їх чи ні, загинуть мирні чи ні. Вагалися тиждень. За цей час Путін ввів через кордон бронегрупи, виник Іловайськ. Війна не пробачає помилок.

У війні ефективніші засоби нападу, а не захисту. Але для прориву оборони їх має бути втричі більше. Постійно сидіти в обороні — помилка. Варто завдавати контрударів. Так, у Росії більше ресурсів. Але ми маємо битися. Коли воює весь народ, його ніхто не переможе. Історія має багато прикладів. Америка не перемогла В'єтнам, Радянський Союз не здолав Фінляндію.

Зараз ви читаєте новину «"Введення Росією військ до Іловайська – це крок відчаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути