Ексклюзиви
середа, 18 серпня 2010 06:18

Вундеркінда змусили виїхати з України до Росії

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Фото Олександра Костюковича, зроблене три роки тому. Тоді 11-річний хлопчик навчався у дев’ятому класі. Зараз Олександр фотографуватися відмовляється
Фото Олександра Костюковича, зроблене три роки тому. Тоді 11-річний хлопчик навчався у дев’ятому класі. Зараз Олександр фотографуватися відмовляється

14-річному Олександрові Костюковичу, вундеркінду з Полтави, не дозволили взяти участь у конкурсі на безкоштовне навчання в усі чотири медичні вузи, до яких він подав документи. Стоматологію хотів вивчати у Полтаві, Києві, Харкові або Сімферополі. Юнак має московську прописку. Тож йому порадили вступати як іноземцю на платній основі.

— Пакуємо валізи. Наприкінці серпня виїдемо назавжди в Росію, — неохоче каже телефоном Олександр "ГПУ".

Від своїх однокласників він молодший на три роки. Зовнішнє незалежне тестування склав на відмінно. Вартість навчання для іноземців у кілька разів вища, аніж для громадян України.

Костюковичі продають квартиру у Полтаві. У Москві в них є житло. Вступна кампанія в Росії закінчилася на 10 днів раніше, ніж в Україні. У Москві Олександр ходитиме на підготовчі курси і через рік знову вступатиме на стоматолога. По приїзді йому треба отримати паспорт. Там видають у 14 років. Відмова від російського громадянства може тягтися два роки, тому й виїжджають з України.

Олександр народився у Москві. Алфавіт вивчив у 2 роки. Коли йому було 3, батьки розлучилися. Хлопця привезли в село Чернечий Яр на Диканьщині Полтавської області до батьків матері. Бабуся Віра Федорівна почала його навчати. Сашкові не було 5 років, коли взяли відразу в другий клас. Тоді він знав напам"ять 600 сторінок міфів Давньої Греції. Згодом до України повернулася Наталія Валеріївна, матір хлопця. Переїхали до Полтави. 2005-го через великі навантаження Олександр потрапив із підвищеним вмістом ацетону в крові у лікарню. Тепер хворіє нечасто, загартований. Програму середньої школи освоїв за вісім років у Полтавській школі N3.

Мати не дозволяє дивитися мультики, бо вважає їх тупими і жорстокими. Радить переглядати науково-пізнавальні телепрограми. Син читає книжки англійською в оригіналі.

— Саша був одним із кращих учнів у класі. Отримав золоту медаль. На тестуванні набрав 195 балів із біології і 192 з української мови, — говорить Наталія Моісеєва, колишній класний керівник. — Навчається він сам, мама не примушує. У них дуже гарні стосунки. У нас у класі було троє медалістів. І тільки він не вступив, через громадянство. Але він такий юний — встигне все досягти.


"Я це вирішив би протягом двох днів"


— Я чув про цього талановитого хлопця. Не розумію, як йому могли відмовити. Такі люди потрібні нашій державі, — коментує "ГПУ" Станіслав Ніколаєнко, 54 роки, колишній міністр освіти і науки. — Йому треба звернутися у Міністерство освіти. У нас є договір із Росією про те, що ми приймаємо певну кількість їхніх абітурієнтів на держзамовлення, а вони — з України.

Угода передбачає зарахування на навчання за держзамовленням близько 125–150 осіб. Україна ніколи не виконувала квоти. Дію цієї угоди ніхто не скасовував.

Хай не продають квартиру у Полтаві, а під"їдуть у міністерство і напишуть листа. Поки що не пізно виправити ситуацію. Міністерство саме встановлює терміни зарахування абітурієнтів на держане замовлення. Задля однієї особи у зв"язку з надзвичайними умовами можуть зробити виняток. Я це вирішив би протягом двох днів.

Нехай звертаються у міністерстві в департамент міжнародного співробітництва до директора Омеляна Сухолитка. А він усе вирішить.

Зараз ви читаєте новину «Вундеркінда змусили виїхати з України до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути