вівторок, 05 липня 2011 06:00

Вступників буде на 200 тисяч менше

У минулу п'ятницю розпочалася вступна кампанія. Триватиме до 31 липня.

— Вступників цього року поменшає тисяч на 200. Торік їх було 570 тисяч. Це пов'язано з демографічною "ямою" в країні та запровадженням 12-річки у школі. Чимало дев'ятикласників тоді пішли в коледжі та училища, — коментує 29-річна Ольга Айвазовська, керівник громадської освітньої мережі "Опора".

Що нового у цьогорічній вступній кампанії?

— Позитивна новина — переможці олімпіад не матимуть преференцій. Торік вони йшли попереду. Хоча часто не були успішними в школі чи на тестах.

Непогано, що держава підвищує інтерес до природничих та інженерно-технічних наук. Абітурієнти, які пройшли довузівську підготовку з цих спеціальностей, мають по 20 додаткових балів.

Торік 1 серпня оголошували списки рекомендованих до зарахування. Зараховували інших, якщо ті п'ять днів не приносили документів. Система зарахування була нечіткою. Зараз передбачені три черги. Абітурієнти з першої мають принести до 5 серпня оригінали документів. Якщо хтось із них відмовився, сформують чергу з інших вступників, що мають нижчі результати. Їм дають два дні, щоб подати документи. Якщо й серед них є відмовники, то роблять третю чергу. Їм теж дають два дні. Зарахування на бюджет закінчиться не раніше 10 серпня.

Чи будуть черги до приймальних комісій?

— Цього року точно ні. Абітурієнтів замало, а комісії такі самі, як минулого року. Документи приймають місяць, а не два тижні, як торік. Теперішня молодь в набагато кращому становищі. Вузи за них боротимуться — їм треба закрити держзамовлення. Це ж їхні гроші.

Зараз ви читаєте новину «Вступників буде на 200 тисяч менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути