пʼятниця, 21 грудня 2012 00:15

"Вставні слова й винятки треба завчати напам'ять, як вірш"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат від партії УДАР Ірина Геращенко (ліворуч скраю) цього року була однією з 13 представників інтелігенції, які писали Всеукраїнський диктант національної єдності на Українському радіо. Диктант у прямому ефірі Національна радіокомпанія проводить із 2000-го. В акції можуть брати участь усі охочі, надіслати свій диктант поштою мають не пізніше 10 листопада за штемпелем на конверті. Роботи перевіряє спеціальна комісія
Народний депутат від партії УДАР Ірина Геращенко (ліворуч скраю) цього року була однією з 13 представників інтелігенції, які писали Всеукраїнський диктант національної єдності на Українському радіо. Диктант у прямому ефірі Національна радіокомпанія проводить із 2000-го. В акції можуть брати участь усі охочі, надіслати свій диктант поштою мають не пізніше 10 листопада за штемпелем на конверті. Роботи перевіряє спеціальна комісія

15 227 осіб узяли участь у цьогорічному Всеукраїнському диктанті національної єдності. Його 9 листопада у День української писемності та мови  влаштувала Національна радіокомпанія.

35 осіб зробили лише одну помилку в диктанті. Двоє написали без помилок — восьмикласниця житомирка 13-річна Дана Памірська та львів'янка 72-річна Ольга Чупик. Вони отримають по 5 тис. грн, а також книжки й довідники. Через хворобу суглобів поїхати до столиці на їх вручення Ольга Петрівна не змогла. Нагороди обіцяли переслати.

Вона живе у старому австрійському будинку біля львівського Привокзального ринку. Одягнена у махровий синій халат, ходить повільно. Пригощає чаєм і бутербродами. Розповідає, що 38 років працювала вчителькою української мови та літератури. Має двох дітей і п'ятьох онуків. Щодня читає в окулярах художні книжки та Біблію.

Чому вирішили взяти участь у радіодиктанті?

— Я ж учителька, чому себе ще раз не перевірити? Це не вперше, три рази писала за років п'ять. Але жодного разу не відсилала. А це відчула: наче все правильно. В 13.30 диктор почав читати текст під назвою "Вона підкорила Європу" — про письменницю Марко Вовчок. Голос хороший, інколи навіть можна вловити інтонацію. Для перевірки не перечитував, я вже потім сама переглянула. В той же день віднесла на пошту і відправила звичайним листом. Диктант був не дуже важкий. Але, щоб правильно написати, потрібно було знати з 10 правил з орфографії, пунктуації, синтаксису. В одному реченні аж два рази треба було поставити двокрапку. У наступному — уточнювальні слова взяти у дужки.

Як порадите вчити українську мову?

— З дитинства смак до мови розвивають батьки. Вони повинні дитині читати казки, правильно при ній спілкуватися. Побільше читайте класичну літературу — Франка, Шевченка, Марко Вовчок. А ще російських класиків, перекладених на нашу мову — Тургенєва, Короленка, Пушкіна. Школярам, які хочуть підготуватися до диктанту чи переказу, варто перечитати всі підручники з мови, починаючи від п'ятого класу, бо в 11-му більшість правил забувається. Дорослим, аби грамотно писати та говорити, раджу купити універсальний посібник з української мови й зазирати в нього час від часу. Тримайте вдома кілька словників — тлумачний, орфографічний, іншомовних слів, синонімів. Почули чи прочитали якесь нове, незнайоме слово — відкрийте, подивіться, як пишеться, наголошується, відміняється. Я от недавно почула по радіо слова "ралі" і "хобі". Засумнівалася: є в них подвоєння чи нема. Дістала словник та перевірила. Тепер знаю. Вставні слова й винятки треба завчати напам'ять, як вірш.

Які правила для вас найважчі?

— Правопис закінчень родового відмінка однини іменників другої відміни. В українській мові чіткого розмежування немає, яке закінчення в них має бути — -а/-я чи -у/-ю. Однак є певні закономірності, які треба просто вивчити, щоб не плутатися. Закінчення -а/-я мають іменники чоловічого роду, що означають загальні та власні назви людей і населених пунктів. Наприклад, заступника, акціонера, спортсмена, Львова, Києва. Закінчення -у/-ю мають іменники чоловічого роду, що означають збірні поняття: колективу, пленуму, активу, хору. Назви річок, озер, гір, островів, півостровів, країн, областей мають такі ж закінчення — Донбасу, Криму, Алтаю. Але треба мати на увазі, іменники з наголосом на останньому складі мають закінчення -а/я — Дністра, Ужа, Остра, Дінця.

Є люди, які інтуїтивно відчувають, які розділові знаки треба ставити. Таким, мабуть, не треба вчити правила?

— У мене був учень. У п'ятому класі складні диктанти без жодної помилки писав. Зараз пілот літака, здається. Я також маю таке чуття мови. Але все одно без знання правил чуття мови не допоможе.

Що найбільше ріже вухо на вулиці?

— Коли молодь нецензурно лається. Йду по вулиці, а назустріч, обнявшись хлопець із дівчиною. Красиві, молоді, а через слово — матюк. Я часто підхожу до таких, лагідно кажу: "Сину чи дочко, воно тебе не прикрашає. Вам бути батьками, вчити добру своїх дітей". Якщо отак підходити, не ображаються. Бо є пенсіонери, які з криками накидаються, сварять їх. То молодь їх посилає подалі триповерховим матом. Усіх дітей, яких я вчила, виховувала добротою. Не засуджувала й не ображала. Мої сини — не ідеальні, хоча вчилися добре. Коли їх виправляю: сину, не "тоже", а "також" треба казати, — інколи легенько дратуються. До мене сусіди часто приходили із проханнями написати заяву грамотно у комунальне підприємство, допомагала писати позов у суд.

А ці нові слова іншомовного походження — брокер, маклер, месидж? Навіть не хочу запам'ятовувати. Вважаю, якщо є відповідники в українській мові, то навіщо їх заміняти чужомовними словами?

Зараз ви читаєте новину «"Вставні слова й винятки треба завчати напам'ять, як вірш"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути