Ексклюзиви
пʼятниця, 20 грудня 2019 07:35

"Встановилася температура, характерна для жовтня"

18 грудня у Львові зафіксували найтепліший за останні 30 років день — температура піднялася до +15,6°C. Напередодні в Києві було 10,4 градуса тепла. Подібну погоду цього дня у столиці спостерігали 137 років тому, але тоді було холодніше на 1,7°C, заявили в Центральній геофізичній обсерваторії ім. Бориса Срезневського.

Цьогорічна осінь стала однією з найтепліших в історії, кажуть синоптики. У листопаді та жовтні було встановлено кілька температурних рекордів по країні. У столиці восени було в середньому +9,4°C — на 1,4 градуса вище за кліматичну норму.

— Теплі процеси в нас розвиваються останні п'ять років. 2019-й став найтеплішим не тільки в Україні, а й у світі, — каже 53-річна Віра Балабух із Гідрометеорологічного інституту. — Потепління пов'язане зі змінами в кліматичній системі. Зараз в Україну йде тепло з Африки. Відбуваються процеси, як у червні. Якби зараз було літо, температура доходила би до 40 градусів і вище. Тепло спричинило цвітіння дерев у багатьох регіонах — слив, калини. Розпускається верба. Встановилася температура, характерна для жовтня чи весни, коли починається вегетативний період.

До середини століття температура восени та грудні ще більше підвищуватиметься, прогнозує Віра Балабух:

— Це відбувається, бо знижується швидкість руху повітря. Воно може затримуватися на певній території тривалий час. Недоліком цих кліматичних змін є дефіцит опадів. Цьогоріч на значній території України дощів випало менше норми. Особливо на Черкащині. Фермерам уже не обійтися без штучного зрошування. Посуха характерна і для Полісся. А там ми ще нещодавно висушували болота.

Дефіцит дощів та снігу може призвести до зменшення запасів питної води, додає експерт:

— У нас 75 відсотків річок живляться снігом. За його відсутності частина водойм пересихає. Таку тенденцію ми вже відстежували цьогоріч. Це призводить і до зникнення води в колодязях.

Серед плюсів потепління — можливість економити на опаленні. Також на дорогах менше ожеледиці. Зменшується ризик аварій. Фермери адаптуються до нового клімату. Вирощують по два врожаї у рік.

До кінця століття внаслідок зміни клімату десь із сотню українських міст і сіл будуть повністю або частково затоплені, заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, 35 років.

— Це реальна загроза, — розповідає Віра Балабух. — Нині лише у Гренландії льодовик розтанув так, як очікували 2070-го. В Арктиці майже не лишилося багаторічного льоду. Є великий ризик для українських населених пунктів біля Чорного та Азовського морів. Селище Вилкове на Одещині вже затоплює. Владі потрібно оцінити всі ризики й невідкладно розробляти план адаптації територій до можливих змін.

Зараз ви читаєте новину «"Встановилася температура, характерна для жовтня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути