пʼятниця, 15 липня 2011 00:30

Уперше за чотири роки в Ожидові вродила вишня

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Наталя Демидчук із сином Віталієм і сестрою чоловіка Ольгою (ліворуч) гуляють вулицями села Ожидів Буського району Львівської області. Жінка народила сина через три роки після аварії на залізничній колії. Каже, хлопчик здоровий. Годує його овочами, ягодами зі свого городу
Наталя Демидчук із сином Віталієм і сестрою чоловіка Ольгою (ліворуч) гуляють вулицями села Ожидів Буського району Львівської області. Жінка народила сина через три роки після аварії на залізничній колії. Каже, хлопчик здоровий. Годує його овочами, ягодами зі свого городу

— Коли сталася аварія, вулиці були порожні-порожні. Навіть ксьондз утік, — розповідає 56-річна Марія із села Ожидів Буського району на Львівщині. 16 липня 2007-го на залізничній колії біля села перекинулися і загорілися цистерни з жовтим фосфором.

Спілкуємося у вівторок у центрі Ожидова, біля кам'яної скульптури колгоспниці.

— У перший рік усі з нами панькалися, — починає шепотом. — Дітей на оздоровлення відправили, на роботі по 500 гривень дали. А потім забулося. Картопля тієї осені вродила, як ніколи. Та ніхто брати не хотів — з Ожидова ж. А на весну всю розібрали. Вони визнали б нас зоною техногенної катастрофи, якби поруч не був Олеський замок. А так невигідно — туристи їздити перестануть. Зараз люди жаліються на ноги і голови. Болить постійно. Але спробуй доведи, чи то через аварію, чи ні. У нас тут раніше маслозавод був. То говорять, що через нього.

Йдемо головною вулицею. Минаємо магазин квітів, будматеріали, Ощадбанк. Усе зачинене, селяни відзначають день Петра і Павла. На стовпах біля сільради сидять двоє хлопців.

— Ми переїхали в Ожидів через півроку після аварії з Кіровоградської області, — розповідає Василь Смілянець, 17 років. — Мати вдруге заміж вийшла. Чоловік звідси, забрав нас. За фосфор навіть не думали. Їмо, п'ємо, не вмираєм.

— Щойно все це трапилося, дуже боялися, — згадує Володя Дубас, 18 років. — Мама мене відвезла у Львів, потім в Сколе до родичів. Зідзвонювалися з тими, хто лишився. Вони говорили, яблука, вишні їмо, нічого страшного. Ющенко приїжджав, значить, нормально все буде. За місяць вернулися, і я одразу отравився, в лікарню попав. Казали, то через зміну клімату. Зараз половина школи має щитовидки збільшені.

19-річна Ольга Демидчук везе вулицею у дитячій колясці племінника Віталія. Йому немає року.

— Брат з дружиною щоліта до нас їздять, — говорить. — Не бояться. Вмирає людей у селі багато. Але то все старі. З молоддю ніби все нормально.

— Вишня вродила, — з подвір'я виходить Юрій Кіндратів, 44 роки. — Я зразу знав, що так буде — кілька років кісткові або не родитимуть, або родитимуть забагато. Так і вийшло. Слив того літа мали, як ніколи. А вишня чотири роки не давала ніц. Мене переконували, що це проблема з корінням. Треба зрубати і садити нову. Але ні, вона би всохла давно. А цього року маємо купу вишень.

Каже, під час аварії працював у районному управлінні автодоріг. У перші дні засипав перекинуті цистерни піском.

— Я називав нас "команда Кусто", — продовжує. — Ми здоров'я втратили, а начальники собі путьовки похапали. Восьмеро наших хлопців у перший рік кекнули. Хто здоровий, втримався, у кого проблеми з печінкою, не стало. Гасовського Ромка загнали в могилу, а молодий хлоп був. Мене ледве з того світу забрали. Відчував, що помираю. Дзвоню за тими телефонами, що вони нам лишили, кажу: "Вмираю, рятуйте". А мені: "Пийте чай". Якби загнувся, написали би "серцева недостатність", і з кінцями.

Юрій Кіндратів тупцює на місці.

— Вони зразу знали, то не просто так. Я служив, знаю, що за техніку вони сюди загнали після аварії. Ці машини в Чорнобилі мали використати, але побоялися. А якби сюди не загнали, був би ще один Чорнобиль. Іонізують повітря, все в радіусі кількох кілометрів очищають. Щастя, що не заграв кокс. А він теж був у тому составі. Тоді була би біда.

51-річній Марії Покотило із сусіднього села Боложинів навесні вирізали доброякісну пухлину матки. На операцію витратила 7 тис. грн. По компенсацію не зверталася:

— Кому доведеш, що то через аварію. Нам фельдшерка одразу казала, будуть проблеми по жіночому. А потім з'їхалися якісь медкомісії, почали переконувати, що фосфор навіть корисний. Фельдшерці рота заткнули. Спочатку все було добре, помідори, як голови капусти росли. А за два роки почали курчата дохнути, у корів на вим'ї пухлини з'явилися. Торік донька завагітніла. А через вісім тижнів завмер плід. Хоч у нас в роду ніколи проблем по гінекології не було. Бабуся народила восьмеро дітей, мама — шестеро. Сусідці робили операцію на міому. Іншій саркому діагностували. У молодих чоловіків із простатою проблеми.

В Ожидівській сільраді кажуть, до аварії в рік народжувалися до 20 немовлят, тепер — удвічі більше. Смертність зменшилася із 60 до 35 людей на рік.

— Після аварії на увагу влади не скаржимося, — говорить 43-річна Олександра Шах, голова сільради. — Облрада виділила кошти на відкриття дитсадка. Зараз там 40 діток. Торік отримали 280 тисяч гривень на ремонт дороги в Йосипівці. Дітки, що народилися в останні роки, Богу дякувати, без патологій. Лякали, що від фосфору можуть початися проблеми з кістками. Нічого такого не було. Люди кажуть, почали гірше почуватися. Їх теж можна зрозуміти, усі стають старшими, хронічні хвороби проявляються. А те, що вмирати менше почали, факт. Може, й аварія посприяла. Хтось пити перестав, хтось зайвий раз до лікаря звернувся.

Останню експертизу води і ґрунту в Ожидові проводили два роки тому. Жодних перевищень норми не виявили.

2100

Стільки людей живуть у селі Ожидів Буського району. Село розташоване за 70 км від Львова, обабіч траси Київ–Чоп

 

Зараз ви читаєте новину «Уперше за чотири роки в Ожидові вродила вишня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути