вівторок, 29 грудня 2015 06:45

"Вперше бачу, що люди в державній структурі справді працюють"

Автор: ФОТО: Наталія Міняйло
  Під­літок грає у відеогру в дитячій кімнаті центру ­надання адміністративних послуг Святошинського району столиці. Час пере­бування там — необмежений
Під­літок грає у відеогру в дитячій кімнаті центру ­надання адміністративних послуг Святошинського району столиці. Час пере­бування там — необмежений

— Боже мій, скільки ж вони сюди грошей вгепали. Хоча працювати стали краще. Раніше в очередях по ­2–3 години стояв, а зараз мигом справляються. З будь-якими питаннями люди йдуть, — каже киянин 60-річний Володимир Бурдаш. Має густі чорні вуса. Стоїть у Центрі надання адміністративних послуг Святошинського району столиці.

— 15 років на заводі пропрацював, а це його закрили. Кинувся довідку про зарплату оформляти, а адміністрації вже й немає. Оце сюди і прийшов по документ. Мають допо­могти, — продовжує Бурдаш. За 10 хвилин отримує необхідну довідку.

Центр надання адмінпослуг відкрили 18 грудня на першому поверсі Святошинської райдержадміністрації. Зробили ремонт за 3 млн грн. Гроші виділили з міського бюджету, частину коштів дали приватні інвестори. Це єдиний Центр надання адмінпослуг, до ремонту якого залучали дизайнерів.

У приміщенні — напівтемно, стіни у сірих і фіолетових кольорах, штучні квіти, посередині — круглий стіл. Є гральна кімната для дітей з м'якими дутими кріслами та відеоіграми. На стінах висять два електронні табло, де висвічуються індивідуальні номери, які отримують відвідувачі. Навпроти них вказується, до якого оператора мають підійти. Усього працюють 28 адміністраторів. Допомагають зареєструвати бізнес, замінити паспорт, прізвище, консультує нотаріус.

Вранці 22 грудня всередині центру з десяток людей на диванах очікують на прийом. Жінка, на вигляд 30 років, швидко друкує на ноутбуку. Представляється Анною Іванівною:

— Я — юрист, реєструю підприємця. Тут си­джу з самого ранку. Прийшла вперше. І здивувалася, коли майже одразу потрапила на прийом. Консультанти — чудесні. Чітко пояснили, де неправильно заповнені документи. От зараз переробляю, до вечора здам. Взагалі центр приємно вражає оперативністю роботи. Вперше бачу, що люди в державній структурі справді працюють.

— У нас проблема иного характера — в квартире 12 градусов тепла. Это, если мерять на уровне груди. Если от пола — температура будет еще ниже. Пришла вот в новый центр жаловаться, — каже 55-річна Тамара Мельникова в довгому чорному пуховику. Коротке волосся пофарбоване у каштановий колір. — Сподіваюся, тут мені проблему вирішать, бо тягнеться давно. Квартира в нас на 10-му поверсі, куплена шість років тому. Думали, буде тепло, а в результаті — пшик. Кілька років ходила у жек, а там тільки обіцянками годують: обов'язково ваше питання вирішимо. Зрештою виявилося, що у нас холодно, бо сусіди з другого і сьомого поверхів зробили теплі поли. Тому до нас тепло погано доходить. Запропонували судитися з сусідами. Але нащо воно мені треба? Буду вирішувати питання тут.

На обслуговування 10 чоловік іде близько години. Приміщення порожніє.

— Люди не затримуються в черзі, бо центр працює, як годинник. Приватні питання вирішуються швидко. Довше можемо консультувати й підготовляти документи підприємцям. Бо там процедура важча, — говорить адміністратор 32-річна Наталія Мамалуй. — Працюю тут більше року. Раніше Центр надання адмінпослуг був на другому поверсі. Працювали 10 адміністраторів, які надавали 80 послуг. Ще й разом з консультаціями в нас проходила видача готових документів. Через це люди до нас стояли в чергах по 2–3 години. Зараз видачу документів перенесли в окремий кабінет. Там їх видають за 2 хвилини. А головне — нам легше. Не завантажені зайвою роботою.

300 послуг надають в адміністративному центрі. Найпопулярніші — оформлення документів для підприємницької діяльності, заміна паспорта. На кожного адміністратора припадає близько 20 відвідувачів на день. П'ять послуг центру можна замовити через інтернет на сайті Міністерства юстиції. Звертатися у новий Центр надання адмінпослуг можуть тільки мешканці Святошинського району. Там живуть 340 тис. людей.

Відремонтують чотири центри надання адмінпослуг

2015 року центри надання адмінпослуг оновили ще в трьох районах: Шевченківському, Печерському та Голосіївському.

— Святошинський цікавий тим, що виділяється з-поміж інших унікальним дизайном. Його автори — столичні дизайнери. Зробили такий подарунок місту, — каже Наталія Шамрай, директор міського Центру надання адміністративних послуг. — Наступного року відремонтуємо ще чотири центри — в Оболонському, Дарницькому, Дніпровському і Подільському районах. У Солом'янському і Деснянському районі такі ремонти провели 2011-го.

Зараз ви читаєте новину «"Вперше бачу, що люди в державній структурі справді працюють"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути