Ексклюзиви
пʼятниця, 23 листопада 2012 00:00

Восьмимісячна дівчинка живе без носа

Олександра Ларіна, якій зараз вісім місяців, із міста Макіївка на Донеччині, народилася сліпа й без носа. Після операції частково бачить одним оком.

22-річна Крістіна Ларіна з 32-річним Кирилом живуть у цивільному шлюбі. Свого прізвища він не називає. Працює водієм таксі. Вона була диспетчером у тій же фірмі, навчалася на економіста. Від першого чоловіка має дочку 5-річну Ксенію.

— Кристинка сейчас на курсах. Решила подучиться на парикмахера, — розказує її мати 53-річна Валентина Ларіна.

Вона невисока, волосся коротко підстрижене, пофарбоване на світле. На руках тримає онуку Олександру, гладить по голові, цілує. Дитина у блакитній кофті та жовтих махрових колготках.

— Я каждый день прихожу после обеда к ним. Присматриваю за детками. Мы с мужем перебрались к свекрови, а Кристина с семьей в частном доме осталась.

Розгойдує малу на колінах, розказує віршика про паровозик.

— Крістіна не п'є й не курить, — продовжує. — Дитину з Кирилом дуже хотіли. Вагітність пройшла нормально. І на обліку стояли. Тричі робили УЗД. Останній раз — за тиждень до пологів. Лікарі запевняли, все гаразд.

Пологи почалися уранці 4 березня. У палаті з Крістіною були чоловік і мати. Пізніше Кирило залишився, Валентину Анатоліївну попросили вийти в коридор.

— Я у віконце дивилася, — згадує Валентина Ларіна. — Бачу — дитина народилася. Цікаво стало, хто ж там. А лікарі мовчать, вдивляються. Я в палату: ну що? Кажуть, підійдіть, подивіться. Я спочатку очам не повірила. Не зрозуміла, що це таке. Сказали, що в дитятка немає носа.

Новонароджену забрали до реанімації. Там пролежала півтора місяця. Відразу було зрозуміло — дитина сліпа. Крістіна назвала дочку Олександрою, на честь святої Олександри. У реанімації немовля охрестили.

— Я приходила провідувати. Стану над нею і плачу, — говорить Валентина Анатоліївна. — Кажу: "Сашенька, ми з тобою всі, ми тебе любимо, ми тебе не покинемо". І знаєте, вона на слова реагувала. Лікарі казали, що не може бачити. А я помічала — як починаю говорити, дитина трошки одне очко розплющує на голос. І сильна така. Як схопить за палець — тримає міцно.

Батьки після народження Олександри здали тест на торч-інфекції, зробили генетичний та хромосомні аналізи. Відхилень лікарі не виявили.

— Дочці сказали, що якісь зміни відбулися на ранній стадії вагітності. Ймовірно, це екологія.

Чути, у коридорі відчиняються двері. Це повернулася Крістіна. Невисока, струнка, зі світлим волоссям по плечі. Бере доньку на руки. Та чіпляється за срібний ланцюжок на материній шиї.

— Найстрашніше було, як Сашу з реанімації забрали, — розповідає Крістіна. — У лікарні її годували через зонд. А що ж удома робити? Потім приловчилися. Годую чотири рази на день. Спочатку вставляю трубочку, шприцом потрошку ввожу їжу. Через трубку вона потрапляє у стравохід. Даю молочні суміші, кашки. Потроху вчимося їсти самі. Саша дуже любить йогурт.

Дівчинка дихає ротом. Батьки купили їй пустушку, всунули трубку, щоб донька могла дихати, коли спить.

— Ротик постійно відкритий, — додає мати. — Швидко пересихає слизова. Зволожую шприцом без голки.

У квітні Олександрі Ларіній зробили повну томограму черепа й обличчя. Виявилося, що носових ходів, хрящів та кісток у неї немає. В інтернеті рідні знайшли клініку в Санкт-Петербурзі, яка могла прооперувати очі.

— Ми назбирали грошей на одне очко. Спасибі людям, що допомогли, — говорить Крістіна. — У вересні їздили в Пітер, зробили операцію. Мала почала реагувати на телевізор, іграшки. У грудні поїдемо з другим оком. У клініку приходив лицевий хірург. Казав, можна буде наростити хрящі й сформувати ніс. Але перед цим потрібна нейрохірургічна операція, десь у 2 роки.

— Сашенька розвивається, як усі нормальні дітки. Поки що не ходить, але стоїть дуже впевнено, — розказує Валентина Анатоліївна. У неї троє дітей та четверо онуків. — Любить купатися, гратися. Аґукає, звуки видає. Відколи бачити почала, любить іграшки, що світяться. Улюблена — кулька, яка блимає світлом.

Родина Ларіних просить про допомогу.

Реквізити картки: "Приватбанк", №4405 8850 1892 5666

Отримувач: Ларіна Крістіна Володимирівна

Зараз ви читаєте новину «Восьмимісячна дівчинка живе без носа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути