четвер, 07 квітня 2011 05:30

Ворони перестають боятися опудала за тиждень

Автор: фото: REUTERS/Cathal McNaughton
  На весну воронові віддаляються від міст. Для гнізд у шлюбний період обирають високі дерева
На весну воронові віддаляються від міст. Для гнізд у шлюбний період обирають високі дерева

24 березня під ялиною на майдані Волі в Тернополі валяються три мертві ворони. Лежать лапами догори. На сусідньому газоні між деревами — ще дві.

— Певне, ще з зими тут були заметені снігом, від морозу здохли, а зараз ніхто їх не прибирає, — 64-річна Марія Корнилюк, вигулює пекінеса. — Тих ворон багато, а всьо одно шкода, бо Божі тваринки.

— Не думаю, що птахи здохли від морозу. Вони витримують сильний холод, до того ж у місті набагато тепліше, ніж за його межами. Вони, швидше, отруїлися хімікатами на полях, — говорить 68-річний Василь Кваша завідувач кафедри зоології Тернопільського педуніверситету.

Додає, що неправильно називати птахів "воронами". Насправді це граки з родини воронових.

— Вони приносять людям більше шкоди, ніж користі. Розносять залишки падалі, а з нею небезпечні мікроби. Інші воронові, приміром галки, корисні, бо на посівах шкідників збирають. А для грака жучки — замала здобич. Вони хіба посіви нищать. Може, бачили колись: іде грак по полі й у рядку одим за одним пагінці кукурудзи витягує. Фермери ставлять опудала, мертвих птахів вішають, щоб їх відлякати. Але не всі знають, що опудала потрібно міняти щотижня. За цей час грак звикає і перестає боятися.

Граків в Україні щороку більшає.

— Тут для них склалися хороші умови. У містах постійно можна харчуватися на смітниках, то птахи добре переживають зиму. Висиджують щороку по три-дев'ять яєць, живуть до 60 років. Мабуть, із Європи граки до нас летять. Там у містах менше органічного сміття, тяжче прохарчуватися.

Ночувати взимку на дахах будинків значно тепліше, ніж на деревах. На весну воронові віддаляються від міст. Для гнізд у шлюбний період обирають високі дерева. Гніздо грака на даху будинку — рідкість. Там погана терморегуляція. Від сонця шиферний дах може нагрітися так, що яйце звариться.

 

Птах замерзає на льоту

100 г їжі потрібно дорослому граку на день. Птах важить до 0,5 кг.

22 дні самиця висиджує яйця. Самець носить їй їжу в гніздо.

Дев'ять разів на годину грак постачає корм пташенятам.

-30°С витримує птах. За дужчого холоду може замерзнути на льоту. Граки сідають у рядок, тулячись одне до одного, щоб погрітися.

10 років ці птахи можуть використовувати одне гніздо. Наступного року після будівництва його займає не грак-будівник, а той, хто перший прилетів на це місце з парою.

60 років може прожити грак.

 

Зараз ви читаєте новину «Ворони перестають боятися опудала за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути