Ексклюзиви
четвер, 22 грудня 2011 08:22

Водіям маршруток заборонили слухати музику

20 грудня Львівська обласна рада заборонила будь-яку музику в маршрутках. Пропозицію внесла Ірина Фаріон. "За" проголосували 68 із 116 депутатів. Норма набрала чинності наступного дня. За порушення каратимуть перевізників і водіїв.

— Коли я приходжу до студентів на пари, я ж не ставлю магнітофон на стіл і не включаю музику. Бо я прийшла на роботу. Чого в маршрутці має гриміти музика, водій також на роботі, — каже Ірина Фаріон, 47 років, депутат Львівської обласної ради від всеукраїнського об'єднання "Свобода".

— Де ви бачили за кордоном, щоб у салонах автобусів грала музика? Хто хоче, увімкне музику в навушниках, а не слухатиме "пацелуй мєня вєздє". Наступним нашим кроком буде розробка ухвали про зовнішній вигляд водіїв. Бо нерозчесані чоловіки у спортивних штанах і китайських розтягнутих светрах ні настрою, ні іміджу місту не додають.

З автобусної станції №2 на вул. Хмельницького щодня відправляються близько 700 рейсів. У жовтому "Богдані", який курсує між Львовом і райцентром Кам'янка-Бузька, десяток пасажирів. У салоні з динаміків лунає пісня "Океану Ельзи". Запитую у водія, чи чув про заборону музики в маршрутці. Зменшує гучність, перепитує.

— Не чув, — каже водій Ігор. — А шо, вже не можна і музику слухати? Ну ви даєте, а що далі? У туалет можна ходити? Я ледве 2 тищі на місяць заробляю, від тих поїздок маю виразку і геморой. Із радіо хоч новину якусь дізнаюся, під музику заспокоюся, — робить гучніше.

На пероні №17 чекають на маршрутку "Львів —Броди" кілька людей із сумками. Запитую, як вони ставляться до рішення депутатів.

— Знаєте анекдот про водія маршрутки? Цезар умів робити п'ять справ одночасно, а водій маршрутки вдвічі більше, — каже студент Юрій Шмалько, 21 рік. — Раз стояв біля самого водія, то аж налякався. Кермує, по мобільному говорить, здачу дає, гроші щитає, цигарка в роті, радіо накручує, з пасажирами перегукується, ще й мугикає під музику.

Водії міських маршрутів кажуть, що про нововведення чули в новинах. Але керівники вказівок не давали.

— Мені по барабану, що там хочуть депутати, — говорить 35-річний Олександр. Його маршрут №90 курсує з села Муроване на вул. Наукову у Львові. — Я включаю файну музику — не шансон тюремний, а українські народні пісні. От зараз є диск із колядками і щедрівками. У людей святковий настрій від такої музики. Хтось зробить зауваження — виключу.

У міському управлінні транспорту ухвалу обласної ради підтримують.

Музика не відволікає від дороги

— Кожен, хто керує автомобілем під музику, знає, що це не відволікає водія від дороги, — каже львівський психотерапевт Сергій Рослюк, 55 років. — Легка, але не монотонна музика впівголосу дозволить сконцентруватися на дорозі й відволіктися від розмов пасажирів у маршрутці. А драйвова музика не дасть заснути і збадьорить. Інша справа, якщо це заважає пасажирам. Настрій водія може не збігатися з настроєм усіх пасажирів. У когось траур, хтось релігійний, комусь не подобається шансон.

Зараз ви читаєте новину «Водіям маршруток заборонили слухати музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути