Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 07:40

Води у Криму вистачить до липня

Автор: Facebook.com/Андрій Ярков
  Жителі селища Партеніт Алуштинської міської ради Криму заготовляють воду для поливу городини в пластикових бутлях
Жителі селища Партеніт Алуштинської міської ради Криму заготовляють воду для поливу городини в пластикових бутлях

Протягом останнього року ­запаси прісної води у Криму зменшилися на 60%. Причина — відсутність снігу взимку і дощу навесні. Окупанти визнають, що запасів у сховищах вистачить до липня–серпня. Зараз там 113,7 млн "кубів", на 98 млн менше норми.

До 2014 року 85% потреб півострова у прісній воді забезпечував Північно-Кримський канал із Дніпра. Після окупації його перекрили. П'ять років сховища поповнюються природним стоком і підземними джерелами. Через зневоднення останніх на півночі півострова засолилися ґрунти, там неможливо вирощувати городину.

Порожньою з 2014-го стояла і система зрошення. Місцеві частково здали її на брухт. Через відсутність поливу на півострові перестали вирощувати рис.

У Криму є 22 водосховища з повним об'ємом 334,2 млн "кубів". Станом на початок травня половина висохли.

— Симферопольское и Партизанское водохранилища исчезают на глазах, — говорить кримський блогер Заїр Акадиров. — Величезні площі, в яких були мільйони кубометрів води, висохли. По дну можна гуляти.

Севастополь бере воду з Чорноріченського водосховища, яке живить річка Чорна. Вона майже пересохла, тече один струмок.

— Если в ближайшее время в горах не пойдут сильные дожди, то в июне речка Черная пересохнет вообще, — каже Наталія Охременко з Кримського гідрометеоцентру. — Постачання води в Чорноріченське сховище припиниться взагалі.

Нам із вами треба молитися. Бо травень і червень на півострові — теплі місяці, в які бувають зливи. Потрібні сильні опади.

Рівень підземних вод у гірських печерах впав до критичного.

— Спелеологи говорят, что этот год стал для них подарком, — додає Сергій Горєлов з окупаційної адміністрації Криму. — У тих печерах, де раніше можна було тільки пропливати, сьогодні ходять по сухому.

Жителям Сімферополя заборонили поливати квітники з водогону.

— Это не новое для города, — каже Людмила Проценко, голова окупаційної адміністрації Сімферополя. — Головне, щоб всі були живі та здорові. Звертаюся до мешканців міста: максимально бережіть і цінуйте дорогий природний ресурс.

У Севастополі воду в приватний сектор і садові товариства подають по годинах.

— Прежде всего, это касается использования питьевой воды, — говорить Леонід Розвожаєв, голова окупаційної адміністрації Севастополя. — З дачниками переговорили.

Причиною відсутності води окупанти називають пандемію коронавірусу і режим карантину.

— Это неправда. Подоб­ные засушливые условия возникают в Крыму раз в 10 лет. Но раньше спасала вода из Днепра, — каже еколог Маргарита Литвиненко. — Чиновники кидають відмовки тим, хто їм ще вірить.

Найбільше від дефіциту води постраждають Сімферополь, Севастополь, Феодосія і степовий Крим.

— В нашем городе планируют ввести специальный тариф на воду — те, кто больше пользуется, будут платить дороже, — розповідає Валерія Околюк, 32 роки, з Сімферополя. — Обіцяють установити лічильники на вуличні колонки. Щоб набрати води, треба мати спеціальну картку. Через епідемію коронавірусу ідею поки що заморозили.

Українська влада стверджує, що воду по Північно-Кримському каналу не постачатимуть.

— Вода в Крим із материкової частини України піде тільки після деокупації. Це єдина позиція держави, — каже віце-прем'єр Олексій Резніков.

Женевська конвенція 1949 року визначає, що відповідальність за забезпечення населення необхідним лежить на країні-окупанті. Якщо Україна подасть воду, то визнає півострів за Росією.

Обіцяють будувати станції очищення

У квітні голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов пообіцяв збудувати станції очищення води в Яни-Капу, до 2016 року — місто Красноперекопськ, та Армянську на півночі півострова.

— А куди їм ще подітися, якщо води немає? Викачуватимуть підземну мінеральну воду й очищатимуть її до рівня питної. Це дорогий процес, потребує багато електрики, — каже російський еколог Юрій Медовар. — Подібні є в Ізраїлі, там опріснюють воду з моря. За все це плати­тимуть російські платники податків.

Зараз ви читаєте новину «Води у Криму вистачить до липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути