Ексклюзиви
вівторок, 29 листопада 2016 06:10

"Вместо обещанного фильма о полицейских показали о донбасских сепаратистах"

— Вместо обещаного фильма о полицейских показали о донбасских сепаратистах. Его продолжительность была минут 15. Выдержала половину. Когда началось прославление того, что сейчас делается на Донбассе — я встала и вышла. Со мной еще человек 30–35. Какие-то люди просили остаться, заграждали дорогу. Но мы их не слушали, — каже Катерина, студентка другого курсу економічного факультету.

У Миколаївському національному університеті імені Василя Сухо­млинського студентів запросили на лекцію про права поліцейських. Натомість показали фільм "Ті, хто прийшов до влади" — про бойовиків Донбасу. У стрічці місцеві жителі виступають проти України, прославляють Росію й Путіна. Студенти назвали фільм сепаратистським. На знак протесту вийшли з аудиторії та звернулися до Служби безпеки України.

— На початку жовтня до керів­ництва університету ­звернулося громадське об'єднання "ДАНА". Просили допомогти з організацією показу документального кіно про права людини, — говорить голова студентської ради 22-річний Вадим Гавриліце. — Зробили оголошення. Після пар лишилося близько 100 студентів. Коли ввімкнули фільм, більшість обурилися. Не розуміли, як він пов'язаний із заявленою темою. У переселенки з Донбасу Катерини сталася істерика. Заспокоювали в деканаті. Зараз студенти розділилися на два табори. Одні засуджують, інші — захищають фільм.

— Організатори нас не попередили, що змінять тему дискусії. Той фільм став несподіванкою для всіх присутніх. Студенти просили зупинити показ, однак їхнє прохання ігнорували. Після цього більшість демонстративно покинули аудиторію, — каже проректор Наталія Василькова.

Організатор лекції 62-річна Олена Кабашна стверджує, що проти неї влаштували провокацію.

— Очень обидно, что этот фильм использовали в своих корыстных целях заинтересованые люди, — каже Олена Кабашна. — Я все життя виступаю за єдність України. Багато років працювала в мережі "Опора" (Всеукраїнська мережа громадських активістів. — ГПУ). 2004-го організовувала Майдан у Миколаєві. Підтримувала Революцію гідності.

Олена Кабашна чотири роки організовує перегляди документального кіно про права людини в університетах.

— Цього року відібрали 49 фільмів. У п'яти університетах все пройшло без проблем. У Сухомлинського також сподівалися на конструктивну дискусію. Фільм "Ті, хто прийшов до влади" показували як хроніку подій на Донбасі. Чекали обговорення після перегляду. Адже в залі були майбутні історики. Натомість посипалася критика й обурення. Звідкись узялися представники опозиційних партій, купа телебачення. Я їх не запрошувала. Думаю, це була спланована провокація проти нашої діяльності.

Допит Олени Кабашної в СБУ тривав 4 год.

— Допитували як свідка. Дійшли висновку, що сепаратизму в фільму не було. А студентів дійсно хтось спровокував, — каже Олена Миколаївна.

Зараз ви читаєте новину «"Вместо обещанного фильма о полицейских показали о донбасских сепаратистах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути