Ексклюзиви
четвер, 27 травня 2021 06:36

Влітку українців масово щеплюватимуть

Автор: GETTY IMAGES
  Лікар перевіряє стан хворого на коронавірус чоловіка, який лежить із кисневою маскою в палаті інтенсивної терапії київської лікарні. В Україні спостерігається спад захворюваності на ковід. Щодня в середньому фіксують до 3500 інфікованих
Лікар перевіряє стан хворого на коронавірус чоловіка, який лежить із кисневою маскою в палаті інтенсивної терапії київської лікарні. В Україні спостерігається спад захворюваності на ковід. Щодня в середньому фіксують до 3500 інфікованих

— За літо маємо щепити двома дозами п'ять мільйонів українців. Це мінімум, — каже міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік.

Триває другий етап вакцинації з п'яти. Від коронавірусу імунізують медпрацівників, старших 65 років, людей із хронічними хворобами, соціальних працівників. Третій етап почнеться в червні. Уколи масово отримають працівники закладів освіти та підприємств і відомств, що забезпечують життєдіяльність країни, правоохоронці. Із вересня стартує четвертий етап, коли вакцину зможуть отримати люди від 60 років та всі молодші з хронічними захворюваннями. Під час п'ятого етапу щеплять усіх дорослих.

На 26 травня перший укол отримали понад 987 тис. осіб. Повторно щепили більше як 97 тис. Людей імунізували китайською вакциною "Коронавак", південнокорейською "Астразенекою", індійським "Ковішелдом" та американським "Пфайзером".

— Якщо новий міністр за літо проведе щеплення всіх українців із груп ризику — йому можна буде аплодувати. Однак прориву не передбачаю, — каже імунолог Борис Донський, 42 роки. — Людей із хронічними хворобами треба вмовляти вакцинуватися. Бо саме вони найперше можуть потрапити в реанімації. Молодь зазвичай переносить ковід легше.

Україна провалила кампанію вакцинації, говорить епідеміолог 38‑річний Андрій Александрін:

— Ті, хто хоче щепитися, не мають такої можливості. Недостатньо препаратів (на 26 травня отримали біля 2,3 млн доз різних вакцин. — ГПУ) і людей із груп ризику, згодних вакцинуватися. При щепленні продовжуємо піддавати людей ризику. Бо, щоб отримати укол, треба вистояти в черзі під кабінетом у лікарні. У світі вакцинацію проводять в польових умовах, аби мінімізувати контакти людей.

У липні в Україні та Євросоюзі мають запрацювати паспорти вакцинації. У них буде вказана дата щеплення, назва препарату.

— У нас подорожує 5 відсотків населення, — каже ексміністр охорони здоров'я Олег Мусій, 57 років. — Це фінансово забезпечені люди, які зможуть купити вакцину, коли вона з'явиться у продажу. 80 процентів українців — за межею бідності й нікуди не їздять. Їм на паспорти вакцинації байдуже.

В Україні триває спад захворюваності на коронавірус. Щодня в середньому виявляють від 2 до 3,5 тис. хворих. Усі області перебувають у жовтій зоні карантину.

— Маємо природний перебіг пандемії. Спад іде, бо більшість вже перехворіли. Це не заслуга МОЗу, — каже Мусій. — Під час літніх відпусток масштабних спалахів не буде. Можливі тільки локальні. Нові штами з Індії навряд чи дійдуть. У нас інша кліматична зона.

Зараз ви читаєте новину «Влітку українців масово щеплюватимуть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути