Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2016 05:00

Влада Кіровограда проти перейменування міста на Інгульськ

Кіровоградські депутати звернулися до парламенту з проханням відкласти перейменування міста. Вони проти нової назви Інгульськ. Їх підтримали вчені та громадські активісти, які виступали на сесії міськради під час розгляду цього питання. Хочуть мати українську назву.

— У місті вже давно обговорювали перейменування, ще до закону про декомунізацію, — каже 53-річний Сергій Запорожан, начальник відділу з питань внутрішньої політики Кіровоградської міськ­ради. — Один варіант — повернення дореволюційної назви Єлисаветград. Другий — дати назву, пов'язану з козацькою історією — Інгульськ. Закон весь цей процес активізував і довів до напруги. Мали сім назв: Інгульськ, Єлисаветград, Кропивницький, Благомир, Ексампей, Козацький і Златопіль. Більшість проголосували за Єлисаветград. Інститут національної пам'яті давав рекомендації щодо перейменування. Радили зупинитися на нейтральній назві Інгульськ, бо є річка Інгул. Єлисаветград має дві версії походження. Перша — від фортеці імені святої Єлисавети. Друга — від цариці Єлизавети ІІ, за часів правління якої збудували укріплення. Цей міф про святу Єлисавету виник на початку 1990-х. А церква Московського патріархату відтоді активно впроваджувала ідею.

Проукраїнське населення вважає повернення назви Єлисаветград загрозою посилення сепаратизму в центральній Україні.

Зараз ви читаєте новину «Влада Кіровограда проти перейменування міста на Інгульськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути