пʼятниця, 10 червня 2011 07:15

Виводити шкідників краще вночі

Спека знижує дію отрути та прискорює розмноження колорадських жуків. За один сезон вони адаптуються до нового препарату і двічі розмножуються.

— 25 градусів тепла — це вже прєдел для будь-якого препарату, — каже Микола Разкевич, 60 років, із Інституту картоплярства Національної Академії аграрних наук. — Чим більше тепла, тим менше діє отрута і швидше вилуплюються молоді жуки.

Радить збільшувати рекомендовану дозу препарату на 20%. Це стосується й хімічних, і біологічних отрут. Кропити картоплю потрібно в суху погоду, ввечері або вночі, коли спадає спека. Зранку — роса змиє препарат із картоплі. Обробляти город краще в один час із сусідами, щоб жуки не мігрували з протруєних площ.

— Повторяти труйку потрібно одразу, як вилупиться 10 відсотків молодих колорадів. Навіть якщо картопля перецвіла й з'явилася зав'язь. Інакше жуки зможуть перезимувати у землі й весною знову повилазити.

Перед садінням картоплі Микола Разкевич її обробляє хімічними препаратами від жука. Це економить час. Але та отрута в 10 разів сильніша. Тому їсти молоду картоплю після такої обробки не можна.

Зараз ви читаєте новину «Виводити шкідників краще вночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути