пʼятниця, 24 грудня 2010 05:30

Витрати на антибіотики зростуть вп'ятеро

— Лікарі в рецептах виписують ліки за космічними цінами, — говорить столична вчителька Ольга Городенко, 34 роки. — У мене донька хворіла на ангіну. Ми викликали педіатра з нашої поліклініки. Вона її оглянула і прописала антибіотик сумамед. Він коштує 163 гривні 60 копійок. Як мені пояснили фармацевти, це якісь оригінальні ліки модного іноземного виробника. Але є багато інших препаратів із такою самою діючою речовиною, як і в сумамеді, з одною лише відмінністю — коштують вони у п'ять-сім разів дешевше.

Ольга Городенко каже, оскільки з 1 грудня запровадили продаж антибіотиків тільки за рецептами, вона не зможе обирати між дорожчими і дешевшими препаратами. Змушена буде купувати те, що пропише лікар.

Коли прості українці б'ють на сполох, представники фармацевтичних заводів-виробників задоволені.

— Тепер продаж наших ліків зросте в рази, — розказує Володимир, прізвища не називає. Він керівник відділу збуту українського представництва одного з великих європейських фармзаводів. — Лікарі, особливо ті, які працюють у державних поліклініках, дуже корумповані. З ними легко домовитися про те, щоб вони виписували наші фірмові дорогі ліки, а не дешеві вітчизняні аналоги. Цей процес відлагоджений і працює як годинник. Заважав лише вільний продаж ліків в аптеках, коли покупець перед касою фактично сам обирав, що купувати.

За словами Володимира, українським лікарям фармацевтичні компанії віддячують щедро. Видають так звані зарплатні картки, на які щомісяця надходить обумовлена сума грошей. Якщо домовляються, приміром, з онкологом, про його прихильність до того чи іншого препарату, то з ним розраховуються щедріше – зазвичай туристичними путівками чи навіть автомобілями.

Процвітає практика "дружби" між лікарями й фармацевтами і тому, що довести зацікавленість лікаря у просуванні серед хворих певних ліків практично неможливо.

— Звинуватити медика у тому, що він не виконав свій професійний обов'язок тільки тому, що виписав занадто дорогі ліки – дикість, — кажуть у Міністерстві охорони здоров'я. — Адже він виписав препарат, який вам дійсно допоможе, тому у професійному плані не схибив.

Зараз ви читаєте новину «Витрати на антибіотики зростуть вп'ятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути