четвер, 30 вересня 2010 00:34

Виноград зривають зранку в сонячну погоду

Автор: малюнок з сайта www.artnow.ru
  Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень. На ній зображено один з етапів виготовлення вина
Картина ужгородського художника Сергія Глущука ”Свіжий сік”, 2001 рік, коштує 62 тисячі гривень. На ній зображено один з етапів виготовлення вина

У вересні закладають молоде вино. Цей напій у Франції називають божоле. П"ють, коли ще грає — процес бродіння незакінчений. Молодим буде три місяці. Далі стане ординарним.

— Добре молоде вино вийде лише із здорового винограду. Грона не можна збирати після дощу, бо з ягід вимивається цукристість. Бажано зривати їх зранку, доки холодні. Якщо виноград прогріється на сонці, почнеться дике бродіння, — розповідає 40-річний Олександр Ковач,  закарпатський винороб із села Концово на Закарпатті. — Зібраний виноград одразу пропускаю через дробилку. Маю хорошу, італійську машинку. Вона відділяє ягоди від гілок. Якщо виноград спресувати з гребнями, під час бродіння вони зіпсують смак, нададуть терпкості.

Червоне й біле вино Олександр Ковач готує за різними технологіями.

— Щоб напій був червоним, подрібнені на дробилці виноградини залишаю на два-три дні у чані. Під час бродіння із шкірки відходить екстракт-фарбник, який забарвлює. Після цього виноград пресую — віддавлюю з нього сік.

Для білого ягоди після дробилки пускає під прес. Сік заливає у металеві діжки або скляні банки, ставить у темне місце. Залишає на 21 день бродити. Потім переливає у чисту посудину. За місяць напівдозріле молоде вино можна пити.

— На п"ятий–сьомий день бродіння виноградний сік має перші ознаки вина. В народі його називають бурчаком або бражкою. Її корисно пити — чистить шлунок.

Аби напій не зіпсувався, господар заливає діжку по вінця. Постійно знімає наліт.

— Вино боїться повітря. Окислюється, може скиснути. Тому над корком встановлюю гідрозатвор. Завдяки йому, вуглекислий газ виходить через воду, а потрапити всередину кисень не може.

Цукор краще не додавати. Інакше зіпсується виноградний екстракт.

Вино боїться повітря, може скиснути

— З відкритої бочки напій одразу слід розлити по бутлях. Так він буде захищений від повітря, довше простоїть.

Молоде вино можна робити з кількох сортів винограду. Називають таке купажним.

— На Закарпатті цей процес називають вмінням женити вина. Із купажних я готую два види. Перше, це рожеве напівсолодке "Розалін". Змішую біле Каберне Совіньйон із вином з лісових ягід. Його п"ють до десертів. Інший купаж — "Червоний букет". Роблю із чотирьох сортів — Мерло, Каберне Совіньйон, Сапераві, Кадарки. Рекомендую до шашлику.

Спробувати молоде вино можна на святі "Закарпатське божоле" 20–21 листопада в центрі Ужгорода.



Напій п"ють залпом


38-річний Андрій Семченко, винороб із Вінниці, каже, що молоде вино слід пити залпом або великими ковтками. Гріти в бокалі і нюхати його не треба. Воно має різкий аромат. Подавати найкраще до твердих сирів і м"ясних страв.

— Молоде вино не смакує з фруктами, бо має терпкувато-кислуватий смак. Не підходить і до риби. І ні в якому разі не можна молодим вином поливати страви, які потім треба підпалювати. Буде неприємний запах. Подавати краще у коньячних бокалах або навіть простих склянках.



Дубові бочки миють тричі на сезон


Біле вино краще тримати у бочці з нержавіючої сталі або скляній банці. Червоне — у дубовій діжці. Вона пом"якшує, додає аромату. Легкі напої навпаки — робить "грубими".

Олександр Ковач радить не використовувати дубової діжки довше семи років. Мити її треба три-чотири рази за сезон.

— Перед закладанням молодого вина бочку пропарте кип"ятком. Потім промийте сірчистим ангідридом. Його продають у спеціалізованих магазинах. Третій етап дезінфекції — закурювання. Покладіть всередину запалений фітіль. Дим під тиском пройде через усі щілини, вб"є флору. Після цього можна заливати вино.

Аби напій у скляній банці мав присмак дуба, додають дубові чіпси. Їх купують у спеціалізованих магазинах.

Зараз ви читаєте новину «Виноград зривають зранку в сонячну погоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути