Ексклюзиви
вівторок, 18 вересня 2018 05:50

"Вимагають платити за зруйновану квартиру"

На під'їздах житлових будинків Донецька "Міськводоканал" вивісив оголошення із вимогою — погасити заборгованість по оплаті за воду. Інакше боржникам терористи обмежать виїзд з окупованих територій.

Платити чи віддавати своє майно доведеться навіть коли людина не має роботи. Тоді стягнення боргу можуть відстрочити чи забрати в його рахунок майно.

— Вимагають платити за зруйновану квартиру, — говорить мешканець Донецька Сергій, 68 років. Прізвища не називає. Його квартиру зруйнували під час боїв за Донецький аеро­порт. — Приходять рахунки за опалення й вивіз сміття. Хоча всі добре знають, що ніякого опалення там немає. І смітити немає кому. Вимагають довідки. Зібрав, приніс — нічого воно не дає.

З вересня 2015 року за квадратний метр житлової площі в Донецьку платять 3,82 руб. — 2 грн. Тисяча кубометрів газу без лічильника коштує 2598 руб. — 1074 грн, із лічильником — 2364 руб. — 977 грн. За централізоване гаряче водопостачання платять 104 руб. на місяць, а це 43 грн. Якщо квартира з електронагрівачем і без лічильника — 110,52 руб — 45 грн. Світло до 150 кВт коштує 61,68 руб. за кВт, більш як 150 кВт — 83,88 руб.

Якщо сума боргу понад 24 тис. руб. — 11 тис. грн, його потрібно погасити за тиждень. Інакше майно чи житло конфіскують.

Оплачувати комунальні послуги у ДНР вимагають і з переселенців.

— На территории ДНР осталась квартира, не проживаю в ней с начала военных действий, — каже донеччанка 28-річна Аріна. Прізвище не називає. — Але комуналку нараховують справно, набігла вже немаленька сума. Щоб не платити, хотіла подати заяву, що не проживаю. Кума відмовила — у свекрухи так прийшли й відібрали квартиру. Віддали її ополченцям. Платити теж боюся — перерахую гроші цим, а потім прийде якийсь інший дядько і все по-новій віддавати доведеться.

Оплатити можна тільки в банках, які відкрили терористи на окупованих територіях.

— Із Донецька з дітьми й чоловіком виїхали 2014 року, але борги накопичувалися, — говорить 23-річна Тетяна, переселенка з Донецька. — Спочатку платила через "Ощадбанк". Потім з'ясувалося, що кошти не доходять і осідають на заблокованих рахунках. Тепер спеціально обмінюю гривні на рублі та передаю знайомим у Донецьк, щоб заплатили особисто. І бажано не зв'язуватися з банком ДНР — бо гроші йтимуть невідомо куди.

В Україні з жителів непідконтрольних територій офіційно припинили стягнення комунальних платежів.

Пропонують стати двірниками

Жителі Луганська можуть погасити борги перед міським комунальним підприємством "Центрожилком", найнявшись туди на роботу двірником. Працювати доведеться два місяці безоплатно.

— Дехто пішов до них так відпрацьовувати борги. Місячник благоустрою влаштовують раз на сезон, — каже луганець 65-річний Василь Корженко. — У середньому комунальні платежі становлять майже 800 рублів (327 грн. — ГПУ), при пенсії в 2700 рублів (1106 грн. — ГПУ). Платити треба в місцевий банк. Де ці гроші потім осідають — невідомо.

Зараз ви читаєте новину «"Вимагають платити за зруйновану квартиру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути