Ексклюзиви
пʼятниця, 05 серпня 2016 06:50

Вилучили документи повстанської армії

4 тис. друкованих і рукописних документів Української повстанської армії вилучила СБУ в "чорних археологів". Бідон із паперами вони відкопали в Тернопільській області. Перевезли в Чернівці, щоб продати. Правоохоронці вийшли на продавців і домовилися про добровільну здачу цінностей.

Документи УПА датовані 1945–1947 роками. Їх віддали на дослідження історикам Чернівецького національного університету. Там визначили вартість знахідки — 500 тис. грн.

— Папери — в основному про соціальну, виховну, просвітницьку та суспільно-політичну роботу УПА з населенням, — каже історик Олег Суровцев. — Є агітаційні матеріали, як виховувати дітей, статистичні звіти й дописи про настрої людей. Детально описується голод 1946–1947 років на Тернопільщині, наведені дані про померлих.

Також є документи про вибори в Радянській Україні, — додає історик. — Роз'яснюють, що ці вибори — фікція. Агітують проти них.

Одна з найцінніших знахідок — кліше грошових знаків періоду діяльності повстанської армії.

Зараз ви читаєте новину «Вилучили документи повстанської армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути