середа, 29 вересня 2010 05:00

Вікторії Подунай прооперували серце через артерію на нозі

Автор: фото з сайта www.podrobnosti.ua
  3-річна Вікторія Подунай чекала операції на серці півтора року. Німецький імплантат коштує 50 тисяч гривень
3-річна Вікторія Подунай чекала операції на серці півтора року. Німецький імплантат коштує 50 тисяч гривень

3-річній Вікторії Подунай із Прилук на Чернігівщині 23 вересня зробили операцію на серці. Закрили 12-міліметрову дірку між передсердями. Лікарі ввели трубку в судину на правій нозі та закріпили у серці клаптик медичної тканини. Оперували протягом 20 хвилин.

— Коли ми перевірялися у Прилуках, лікарі чули шуми в серці. Пояснювали, що це через запалення легенів, яким дитина перехворіла у сім місяців, — розповідає 26-річна Яна Подунай, мати Вікторії. — Доня виглядала меншою за інших діток, була блєдна і худа. Руки мала пухкі, наче перев"язані ниткою. У чоловіка медична освіта. Він запідозрив, що це набряки.

У столичному центрі дитячої кардіології в Охматдиті у Вікторії виявили дірку в перегородці між передсердями. Батькам сказали, що з часом вона може зарости. Але через рік отвір не зменшився. Дівчинку поставили в чергу на операцію. Запросили до центру через півтора року.

— Це був дуже важкий час. Пильнували, щоб Віка не хворіла. Будь-яка недуга могла дати ускладнення на серце, — продовжує Яна. — Стежили, щоб не падала. Бо при відкритому переломі у кров міг потрапити кисень і дитина могла померти. Боялися робити щеплення і не віддавали Віку в садок.

Дівчинці зробили безкровну операцію за допомогою оклюдера — трубки з імплантатом. Пристрій разовий, закуповують його у Німеччині за державні чи спонсорські гроші. Коштує 50 тис. грн.

— Нам усе оплатили. Сказали, що операція унікальна, бо не до кожної дірки в серці можна причепити латку. Треба, щоб краї прогалини збіглися з розмірами імплантату. Казали, є пороки, коли неможливо його зачепити. Тоді дитину ріжуть і хірург пришиває латку.

Наступного дня Вікторію перевели з реанімації до палати. Із нею лежать іще двоє дітей із матерями. Усі після складних операцій. Яна виносить доньку в коридор, садовить на коліна. Каже, до палати не дозволяють заходити навіть батькові — там має бути стерильно.

При відкритому переломі у кров міг потрапити кисень і дитина могла померти

— Віка стала нервова після наркозу. Її важко приспати, вередує. Як засне, довго спить. Питала в лікаря, як нам далі жити. Сказав, що Віці треба півроку пити аспірин, який розріджує кров.

У дівчинки змішувалась артеріальна та венозна кров. Згодом вона мала б у крові тромби, які могли призвести до інсульту. До 30 років кровообіг та органи зазнали б змін і операція у старшому віці лише зашкодила б. Так вважає хірург 30-річний Андрій Максименко, який оперував дитину:

— Під час операції через пахвову судину їй вели трубку до серця. Там із неї вийшла латка з медичної тканини на металевому кільці. Вона розгорнулася спіраллю і приклеїлася до стінок у перегородці. За шість місяців імплантат обросте живою тканиною, на рентгені нагадуватиме ґудзик. Якби не застосували оклюдер, довелося б розрізати груди. При звичайній операції підключають дитину до системи штучного кровообігу, зупиняють і розрізають серце. Тоді до нього нитками пришивають клаптик медичної тканини, як на штани.

Семеро людей із тисячі помирають під час операцій на серці через судини. Щороку в дитячому кардіоцентрі встановлюють 20 інклюдерів. В Україні такі операції проводять п"ять років, у світі — 13. Десятеро українських хірургів мають досвід роботи з такими імплантатами.

Зараз ви читаєте новину «Вікторії Подунай прооперували серце через артерію на нозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути