четвер, 13 жовтня 2022 00:45

Військовий облік для жінок буде добровільним

Верховна Рада дозволила жінкам ставати на військовий облік лише за їхньою згодою. За це народні депутати проголосували 7 жовтня.

— Обов'язковий військовий облік діє лише для медичних працівників, які придатні до проходження служби за станом здоров'я та віком, — каже нардеп Яро­слав Железняк, 32 роки. — Вони повинні мати професійно-технічну, професійну вищу чи вищу освіту та здобуту медичну чи фармацевтичну спеціальність. Решта жінок, які мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою, можуть потрапити до армії лише за власним бажанням.

Обов'язковий військовий облік для жінок мав стартувати ще з жовтня 2021 року. Тоді суспільство розкритикувало перелік спеціальностей, бо прийти до центрів комплектування повинні були представниці більшості популярних професій. Міністерство оборони суттєво скоротило список і відтермінувало облік на рік. 6 вересня 2022-го міністр оборони 56-річний Олексій Рєзніков підписав новий наказ про перенесення початку військового обліку на жовтень 2023-го та зробив його добровільним. Парламент погодився змінити закон.

— Сама ідея військового обліку жінок не є поганою, — говорить воєнний експерт Ігаль Левін, 36 років. — Його мета — звільнити чоловіків від тилової роботи. Тоді їх можна залучити до важливіших завдань. Якщо наймемо з цивільних кухарок, секретарок, радисток, медиків, то у нас звільняються тисячі військових чоловіків, які виконували цю роботу раніше. Командування зможе перенаправити їх із тилу ближче до бойових дій та зміцнити позиції на фронті.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Військовий облік для жінок буде добровільним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути